Arnhem en omstreken

'Op hol geslagen' BMW verrast experts: 'Ben het niet tegengekomen'

De veroorzaakte schade is groot.
De veroorzaakte schade is groot. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Een BMW richtte woensdag veel schade aan in de Annastraat in Arnhem. De automatische piloot zou tijdens het inparkeren op hol zijn geslagen. Navraag bij experts leert dat dit uniek is.
De BMW werd automatisch ingeparkeerd, ook wel de parkeerassistent genoemd. In de straat richtte het voertuig vervolgens een ravage aan door op meerdere geparkeerde auto's te botsen.
Een videocorrespondent ter plaatse sprak de bestuurder naderhand. Die vertelde dat zijn BMW nergens meer op reageerde. "Hij parkeert al zeker een jaar bijna iedere dag op de automatische piloot. Nu sloeg de auto op hol. Het is bijzonder, ik ben het niet eerder tegengekomen", aldus de 112-correspondent, die al heel wat ongevallen voorbij zag komen.

Voorval is uniek

De ANWB herkent dit ook niet. "Bij ons zijn geen andere soortgelijke incidenten bekend", klinkt het. Ook een rondvraag bij garages leert dat het voorval uniek is. "Ik ben het niet tegengekomen in mijn werk", reageert een woordvoerder van Dusseldorp BMW in Apeldoorn. Ook bij AV Tuning, de BMW & Mini specialist in Barneveld, reageren ze verrast. "Er is nog niemand bij mij geweest die dit had. Ik ken wel een geval uit Amerika waarin een Ford op een soortgelijke manier schade veroorzaakte. Maar niet hier in Nederland."
De politie doet geen onderzoek naar het voorval. "Er is geen letsel", zegt een woordvoerder. "Alle schade is materieel, dan doen wij geen onderzoek."

Auto stuurt zelf

Dan blijft het een mysterie hoe het heeft kunnen gebeuren. "De bestuurder moet haast wel het gas en de rem verwisseld hebben", reageert de monteur uit Barneveld. "Want als je de rem intrapt, dan stopt de parkeerassistentie meteen."
"Eigenlijk kan alleen BMW zelf echt grondig uitzoeken hoe dit zit", vervolgt de woordvoerder van Dusseldorp. "Zij kunnen de auto uitlezen en zo achterhalen hoe het gebeurde. Een voorval als dit zegt mij in ieder geval niets."
Hij legt uit hoe de parkeerassistentie werkt. "Het verschilt per model. De ene auto is nieuwer dan de andere. Maar in principe scannen sensoren op de voor- en achterzijde van de auto de parkeerruimte. Als je de parkeerassistent inschakelt, stuurt de wagen zelf. Maar als bestuurder moet je de auto wel in drive of reverse zetten. Als het tenminste een automaat is." De auto moet dus door de bestuurder zelf in z'n voor- of achteruit worden gezet.
Tot slot heeft een woordvoerder van Autobedrijf Henny van Doorn in Nijmegen nog wel een laatste tip voor mensen die geen schade willen rijden met parkeerassistentie. "Gewoon de auto zelf inparkeren."
Kijk naar beelden van de ravage in Arnhem:
Auto die automatisch inparkeert richt enorme schade aan