Stedendriehoek

Extreme avondspits rond Arnhem door ongevallen, A50 weer open

De A50 lag in de richting van Apeldoorn bezaaid met stenen.
De A50 lag in de richting van Apeldoorn bezaaid met stenen. © Luciano de Graaf
HOENDERLOO - Weggebruikers staan donderdagavond flink vast op de snelwegen rond Arnhem. Ook op andere wegen in de regio is veel vertraging. Oorzaak was een ongeluk eerder op de dag op de A50 bij Hoenderloo. Die snelweg was een groot deel van de avondspits dicht, maar is inmiddels weer open.
Op de A12, A50, A325 en A348 is het aansluiten geblazen. Volgens Rijkswaterstaat zijn er in de avondspits ook meerdere ongevallen gebeurd. Zo ging het mis op de A12 bij knooppunt Grijsoord. Verkeer richting Arnhem gaat daar over twee rijstroken.
Automobilisten die de files via andere wegen proberen te omzeilen, komen ook daar in opstoppingen terecht. Op de Apeldoornseweg, de Schelmseweg en de Pleyroute in Arnhem rijden de auto's bumper aan bumper. Bij Apeldoorn zijn de A1 en de N304 vanaf Hoenderloo druk.

A50 uren dicht door gekantelde vrachtwagen

Donderdagochtend kantelde een vrachtwagen die was geladen met stenen, waardoor de weg en de berm vol lag. Volgens de politie kwam de chauffeur er met lichte verwondingen vanaf. Uit de gekantelde vrachtwagen kwamen onder meer stenen en bouwmateriaal op de weg terecht. De opruimwerkzaamheden namen meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht. Er is ook schade aan het asfalt en de vrachtwagen heeft olie gelekt.

Opruimen is lastig

Het saneren van de berm moet gebeuren vanaf de rijbaan. Omdat er kabels door de berm lopen, kan de grond niet afgegraven worden. Daarom werd een zuigvoertuig ingezet. Rijkswaterstaat gaat kijken of het mogelijk is om dit na de avondspits te doen, omdat het verkeer dan minder overlast ervaart.
De stenen die uit de vrachtwagen zijn gevallen en op het wegdek zijn terechtgekomen, werden opgeruimd met een shovel. Daarna werd de vrachtwagen met een kraan rechtop gezet en vervolgens afgevoerd door een berger.

Omleiding en kijkers

Verkeer richting Apeldoorn werd omgeleid via de A12, A30 en A1. Tijdens de bergingswerkzaamheden ontstond aan de andere kant van de A50 een kijkersfile.