Rivierengebied

Wel of geen kerstkaarten (terug) sturen? Wil stuurt er nog 50

Ook dit jaar worden er weer miljoenen kerstkaarten geschreven.
Ook dit jaar worden er weer miljoenen kerstkaarten geschreven. © ANP
BENEDEN-LEEUWEN - Een kerstkaartje schrijven naar familie, vrienden of bekenden: we hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens gedaan. En sommigen doen dat nog steeds trouw, zoals Wil Beck-Schepers uit Beneden-Leeuwen. Vijftig kaartjes gaan er in december de deur uit. En wie een kaartje terugstuurt, is het jaar erop verzekerd van een nieuw kaartje van Wil.
Wanneer ze begon met het schrijven en sturen van kerstkaarten, kan ze zich niet meer precies herinneren. Ze doet het al zeker vijftig jaar, denkt ze. Het ontstond ooit zo en is voor haar een gewoonte geworden. Een goede gewoonte, welteverstaan. "Kaarten maken is een hobby van me, ik doe het het hele jaar door. Voor verjaardagen, condoleances en dus ook voor Kerst", legt Wil uit. "Als je senior bent en wat kleiner woont, heb je de tijd hè? En het houdt me van de straat", lacht ze.

Kruisje achter de naam

Een kerstkaart sturen is iets nostalgisch voor Wil. "Toen ik het in het begin deed, stuurde ik er wel 80 of 85. Nu zijn dat er nog zo'n vijftig. Ik krijg er ook wel veel terug, hoor. De familie is daar best trouw in. Ik houd op de adreslijst bij van wie een kaartje terug heb ontvangen. Als ik niets heb gekregen, zet ik een kruisje achter die naam en stuur ik ze het jaar erop nog één keer een kaartje. Ontvang ik dan weer niets terug, dan stuur ik zelf ook geen kaart meer."
De kaarten die Wil zelf binnenkrijgt, hangt ze op in de kamer. "In januari ruim ik ze allemaal weer op en dan kijk ik in september of ik nog iets kan hergebruiken voor de nieuwe kaarten", zegt ze. De toenemende kosten van een postzegel mogen de pret niet drukken. Nu kost een zegel nog 96 cent, na de jaarwisseling wordt dat 1,01 euro. Decemberzegels zijn iets goedkoper: 91 cent. "Ik heb nu drie vellen ingekocht, daar kan ik mee door tot volgend jaar", aldus Wil.

Jan met de korte achternaam

Sommige mensen sturen juist helemaal géén kaarten. Of ze deden het wel, maar nu niet meer. "Ik heb altijd ruim honderd kaarten verstuurd. Als je er op een gegeven moment maar een stuk of vijftien terugkrijgt, dan gaat de lol er wel vanaf. Dus nee, geen versturen meer voor mij", zegt Ilona Rietman uit Doetinchem.
Annie de Jongh uit Tiel vindt het ook prettig wanneer mensen die zij een kaartje stuurt, de moeite nemen er ook eentje naar haar te sturen. "Ik blijf ze niet voor Jan met de korte achternaam sturen naar mensen die niks terugsturen", legt ze uit.
Lena Derks uit Voorthuizen denkt er anders over. Zij stuurt er nog een aantal, zegt ze. "Ongeacht of ze mij er eentje terugsturen. Als je dat doet, mis je volgens mij de gedachte achter het sturen van een kaart."
Nicole Ariens uit Nijmegen lijkt ermee te zijn gestopt. "Ik heb het de afgelopen jaren nog wel gedaan, maar het wordt echt te duur", vindt ze. En dat vindt ze wel jammer. "Ik vind het gezellig om leuke, lieve post te krijgen!"
11 miljoen poststukken per dag
Postbezorger PostNL zegt rond de feestdagen voorbereid te zijn op de bezorging van zo'n 11 miljoen stuks post per dag. Dat zijn er 3 miljoen méér dan op gewone dagen. Het bedrijf vraagt ook kantoormedewerkers te helpen met bezorgen, om alle kerstkaarten op tijd aan te laten komen. Bijna twee derde van de Nederlanders is van plan dit jaar kerstkaarten te versturen. Voor bijna 40 procent is een kerstkaart zelfs onmisbaar tijdens de feestdagen.