Noord-Veluwe / Rivierengebied

In Heerde danst Jochem zich kwiek met Schotse country dancers

The Rowan Tree Dancers tijdens hun repetitie
The Rowan Tree Dancers tijdens hun repetitie © Omroep Gelderland
HEERDE - "Het zou mij echt pijn in mijn hart doen als deze dansvorm verdwijnt", zegt Bas Broekhuizen 79 jaar. In 1971 haalde hij zijn diploma voor teacher Scottish Country Dance en geeft hij al enkele jaren les aan zijn eigen groep 'The Rowan Tree Dancers' in Heerde.
De groep bestaat uit 13 mensen, waarvan de meeste 65 jaar en ouder zijn. Bij Scottish Country Dance wordt er gedanst in een groep van drie of vier paren, waarbij de dames en heren inrijen tegenover elkaar staan: "Het is de meest sociale dansvorm die er is," legt Bas uit.
Naast dat het goed is om te blijven bewegen, heeft deze dans ook nog een ander belangrijk aspect volgens Wim de Ridder: "Het hele hoge springen is er wel van af, maar het dansen is nog steeds erg inspannend en het vraagt nog wel wat van je, als je ouder bent, want je moet wel al die pasjes onthouden, het is daarom ook goed voor je hersenen".
Jochem in gesprek met Wim de Ridder over de groep The Rowan Tree Dancers
Jochem in gesprek met Wim de Ridder over de groep The Rowan Tree Dancers © Omroep Gelderland

'Het land heeft ons gegrepen'

Wim, 80 jaar, is veel in Schotland samen met zijn vrouw Diet op vakantie geweest. "Het land heeft ons gegrepen, de muziek, de bergen en de mentaliteit van de mensen." Wim en Diet gingen vaak naar dezelfde plek, kregen daar vrienden en gingen daar ook vaak dansen bij een lokale dansgroep: "Het was een dansgroep die vaak demonstraties gaf voor toeristen. Zo nu en dan kwamen ze mensen tekort en dan dansten wij mee als koppel". Toen Wim zag dat er ook een groep in Heerde actief was, heeft hij zich samen met zijn vrouw bij de groep aangesloten.

'Dansen is plezier met anderen delen'

Iedere woensdagmiddag komen de Scottish country dancers uit Heerde bij elkaar om samen te dansen onder leiding van Bas Broekhuizen: "Het is geen makkelijke dansvorm. Je moet heel veel dingen tegelijk leren, moeilijke passen, maar het moet vooral leuk zijn. Dansen is een vorm om je plezier met anderen te delen en dat is lesgeven ook.", laat Bas weten die inmiddels in zowel binnen als buitenland gedanst heeft en les heeft gegeven.
Wat kan ik doen om zo gelukkig mogelijk oud te worden? In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.

'Hechte groep'

Over het algemeen worden de woensdagen trouw door de leden bezocht. Wim de Ridder: "Het is een hechte groep, omdat je elkaar al jaren kent. Het zijn allemaal vrienden geworden. Er moet wel iets heel bijzonders zijn, wil je de middag afzeggen". Wim en Diet dansten jarenlang samen, maar 2 jaar geleden kreeg Diet een herseninfarct, waardoor ze het dansen heeft moeten opgeven: "Helaas lukt dat niet meer, maar dat is nu eenmaal zo", aldus Diet.
Bas Broekhuizen legt Jochem de Schotse dans uit
Bas Broekhuizen legt Jochem de Schotse dans uit © Omroep Gelderland
In het programma Van Gelders Grijs geven de leden van 'The Rowan Tree Dancers' een speciale dansuitvoering geheel in Schotse kledingstijl. Jochem wilde altijd al een keer een echte kilt dragen, maar dat ging niet zomaar: "Je moet het wel verdienen om in een kilt te mogen lopen", laat Bas weten.
Jochem werd uitgenodigd om ook mee te dansen met de groep. Benieuwd hoe hij het ervan af heeft gebracht?

Kijk hier naar de uitzending:

Aflevering Van Gelders Grijs - Schotse dansgroep The Rowan Tree Dancers uit Heerde