Stedendriehoek

A50 nog uren afgesloten vanwege gekantelde vrachtwagen

De ravage op de A50.
De ravage op de A50. © Luciano de Graaf
HOENDERLOO - De A50 is donderdagochtend volledig afgesloten in de richting van Apeldoorn, omdat daar een vrachtwagen is gekanteld die een lading stenen vervoerde. Het verkeer moet rekening houden met flinke files. De weg zal nog tot 16.00 uur dicht zijn, laat Rijkswaterstaat weten.
Volgens de politie is de lading stenen op de weg terechtgekomen en is het daarom noodzakelijk om de gehele snelweg af te sluiten. "De eerste rijstroken worden zo snel mogelijk vrijgemaakt zodat het verkeer er weer langs kan", laat de politie weten. De afhandeling gaat tot eind van de middag duren, zegt Rijkswaterstaat. Naar verwachting zal de snelweg in de richting van Apeldoorn rond 16.00 uur weer opengaan.

'Lastiger dan gedacht'

Rijkwaterstaat laat weten dat het schoonmaken van de berm 'lastiger is dan gedacht'. Het saneren van de berm moet gebeuren vanaf de rijbaan. Omdat er kabels door de berm lopen, kan de grond niet afgegraven worden. Daarom wordt er een zuigvoertuig ingezet. Rijkswaterstaat gaat kijken of het mogelijk is om dit na de avondspits te doen, omdat het verkeer dan minder overlast ervaart.
De stenen die uit de vrachtwagen zijn gevallen en op het wegdek terecht zijn gekomen, zijn omstreeks 14.30 uur bijna opgeruimd door een shovel. Als deze klus helemaal geklaard is, kan de gekantelde vrachtwagen worden geborgen. Deze zal met een kraan rechtop gezet worden en daarna afgevoerd worden door de berger.

Chauffeur raakte gewond

Volgens een videocorrespondent ter plaatse is de vrachtwagenchauffeur met een ambulance meegenomen. Hij wist zelfstandig uit de vrachtwagen te komen door het dakraam kapot te slaan. De vrachtwagen botste door nog onbekende oorzaak tegen de vangrail en kantelde door een stuurcorrectie.
Rijkswaterstaat leidt het verkeer vanaf knooppunt Waterberg om via de A12, A30 en A1. De Apeldoornseweg bij Arnhem loopt volledig vast door de afsluiting, laat een videocorrespondent weten. Ook op de N311 richting Otterlo en de N804 richting Hoenderloo is het druk in verband met verkeer dat de A50 mijdt. Op die laatste weg staat volgens ANWB inmiddels 8 kilometer file en hebben weggebruikers bijna een half uur vertraging.

Andere kant ook file

Aan de andere kant van de A50, in de richting van Arnhem, staat bij afrit Loenen ook een file in verband met een kapotte vrachtwagen. De vertraging is daar rond 14.45 uur ruim een half uur. Volgens de ANWB zijn daar twee rijstroken afgesloten. Mensen kunnen omrijden via de A1 richting Amersfoort, en dan vanaf Barneveld over de A30 en A12.
Lange files door gekantelde vrachtwagen