Noord-Veluwe

Nachtportier leeft nog dagelijks in angst na brute overval met kapmes

Een overvaller, met machete, doorzoekt de portemonnee van de portier.
Een overvaller, met machete, doorzoekt de portemonnee van de portier. © Opsporing Verzocht
PUTTEN - Tegen verdachten van de brute overval op Fletcher-hotel Mooi Veluwe in Putten, zijn celstraffen geëist van 1 maand tot 36 maanden. Volgens de officier van justitie leeft de nachtportier, die werd bedreigd met een kapmes en een pistool, nog dagelijks in angst.
De overvallers sloegen in de nacht van 26 op 27 november 2021 toe. Het slachtoffer werd met geweld tegen de grond gewerkt en vastgebonden. De daders bedreigden hem door een mes van 40 centimeter lang vlak bij zijn hoofd en nek te houden, terwijl hij hulpeloos op de grond lag.
De 24-jarige student, die net begonnen was aan zijn bijbaantje en het vuilnis had buitengezet, wist niet wat hem overkwam. Nadat de daders ervandoor waren gegaan met geld uit de kluis, klopte hij volledig overstuur aan bij hotelgasten.

Hoogste straf voor beramer overval

Dinsdag stonden drie minderjarige verdachten voor de rechter en vandaag twee verdachten die destijds 18 en 19 waren. De oudste wordt gezien als de beramer van de gewelddadige overval. Hij hoorde 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 voorwaardelijk, tegen zich eisen. De 18-jarige, die volgens justitie het vervoer regelde, hangt een maand cel boven het hoofd.
Een minderjarige verdachte die samen met de 19-jarige de overval zou hebben gepleegd, hoorde 12 maanden jeugddetentie tegen zich eisen waarvan de helft voorwaardelijk.
Tegen de twee andere minderjarigen, die worden verdacht van het delen in de buit/witwassen, eiste de officier jeugddetentie voor de duur van het voorarrest, plus drie maanden voorwaardelijk. Dat betekent dat zij niet terug de cel in hoeven. Voor beiden geldt een proeftijd van twee jaar.
De oudste verdachte bekende zijn daden en toonde volgens justitie berouw, ook richting de ouders van het slachtoffer, die de zitting bijwoonden. Het slachtoffer zelf kon het niet opbrengen om naar de rechtszaal te komen. De man kampt nog altijd met psychische klachten.

Een student met een bijbaantje

Bij meerdere verdachten hield de officier rekening met hun jeugdige leeftijd en kwetsbare achtergrond. Hij gaf aan dat hij dat wel ingewikkeld vond omdat het om een 'zeer ernstig' strafbaar feit gaat. "Als ik me dan verplaats in het slachtoffer, gewoon een student die een bijbaantje heeft, een jongen die de hele wereld over reisde en nu zijn woonplaats nauwelijks meer uit durft, die nu zelf kwetsbaar is geworden, dan raakt me dat."
De aanklager had dan ook geen goed woord over voor de verdachten. "Als je zo’n overval beraamt en pleegt, weet dat je het risico neemt om iemand voor de rest van zijn leven te beschadigen. Dat je dan toch beslist om het door te zetten of om mee te delen in de buit. Dat dan niemand van de verdachten toch het gezonde verstand gebruikt en zegt: ‘dit kan niet wat we nu doen’. Bij dat soort overwegingen moeten we toch echt stilstaan.”