Stedendriehoek

Feest op Oranjerotonde, waar komt die traditie vandaan?

Een fan loopt met fakkels over de rotonde.
Een fan loopt met fakkels over de rotonde. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Als het Nederlands elftal vanavond in de kwartfinale van het WK van Argentinië wint, kunnen we de beelden alweer inkleuren. Feestende mensen op de Oranjerotonde in Apeldoorn. Maar waarom precies op deze rotonde en hoe is dit eigenlijk ooit ontstaan? We gingen op onderzoek uit.
"Ik ben er zelf twee jaar geleden pas bij gekomen", zegt Jeffrey Bosschert, één van de huidige roergangers op de rotonde die de Laan van Maten met de Matenpoort verbindt. Ringo Fiselier moeten we hebben. "Hij gaat al 18 jaar mee op de rotonde en kan je er veel meer over vertellen."
Dat klopt. Ringo, die je tijdens feestavonden op de rotonde tegenwoordig kunt herkennen aan zijn oranje leeuwenpak en dito fakkels, is nog steeds één van de gangmakers. "Maar het is allang niet meer zo als vroeger, toen mochten we met auto's de rotonde op, maar met de burgermeester die er nu zit, kan dat niet meer. De sfeer is sowieso anders. Het loopt nu sneller uit de hand, met veel knalvuurwerk en zo."
Zoals dat gaat met tradities is ook deze traditie de afgelopen jaren enorm veranderd. "Veel mensen van het eerste uur hebben de brui er al een gegeven", vertelt Ringo weemoedig. Omdat er meer en meer mensen naar de rotonde komen, wordt de plek na wedstrijden praktisch afgesloten. Auto's mogen er dan niet meer rijden.
Lange tijd mocht Ringo nog wel met zijn auto een rondje maken. "Maar ik mag nu ook niet meer." Hij noemt zichzelf de tweede generatie oranjerotonde-vierder. Maar hij kan ons wel in contact brengen met de eerste generatie.
Bekijk de video:
Feest op Oranjerotonde, waar komt die traditie vandaan?

Feest per toeval ontstaan in 1998

Ronald Hoekman is één van de bedenkers van het inmiddels landelijk bekende feestje. Het begon allemaal tijdens het WK in 1998, inmiddels bijna 25 jaar geleden. "Puur uit gekkigheid hebben we toen in een oude BMW een gat gemaakt in het dak. Daarop zijn we gewoon rondjes gaan rijden in Apeldoorn. Zwaaiend en toeterend uit die auto. We hadden hem knaloranje met allemaal stickers erop. Op een gegeven moment waren we bij die rotonde en toen kwamen er allemaal mensen kijken en zijn we rondjes blijven rijden. De volgende wedstrijden zijn we dat weer gaan doen en zo is het eigenlijk begonnen."
Ronald, Jan en Henk met één van de omgebouwde auto's voor eindtoernooien
Ronald, Jan en Henk met één van de omgebouwde auto's voor eindtoernooien © privéfoto
Samen met beste vrienden Henk en Jan is Ronald daarmee de onbedoelde oprichter van een uit de hand gelopen oranje-traditie. "Daarna werd het alleen maar gekker, kochten we een andere auto en bedekten we de wieldoppen met gras, staken we er nog meer tijd, energie en geld in."
Het is nu vooral de herinnering die een glimlach op het gezicht tovert van Ronald als hij terugdenkt aan de beginjaren van de oranjerotonde. Dit jaar slaat hij het feestje over. "Ik heb een zware tijd achter de rug. Ik heb kanker gehad, er is een nier bij eruit gehaald, ik ben voor de dood weggehaald, dus ik heb dit jaar doelbewust samen met mijn vrienden een beetje afstand genomen." Ronald ziet ook dat het feestje de afgelopen jaren is veranderd. "Ik hoop niet dat we langzaam naar de afgrond rijden op deze manier.
Wat voor andere mensen carnaval is, dat was voor ons altijd een WK of EK
Toch hoopt de rotondevierder van het eerste uur er bij het volgende eindtoernooi weer bij te zijn. "Wat voor andere mensen carnaval is, was voor ons altijd een WK of EK. We waren al maanden van te voren bezig met de versiering, met het ombouwen van de auto's."
Of oude tijden op de rotonde in de Maten in 2024 gaan herleven, is nog de vraag, maar Ronald houden ze niet tegen. "Ik ben 58 jaar en ik vind het nog steeds heel mooi allemaal. Hopelijk volgende keer weer met auto's erop. Dat we goede afspraken maken en als we daar niet op komen, hebben we nog meer rotondes in Apeldoorn", knipoogt Hoekman.
Ronald Hoekman (l) en Henk de Haan met in hun handen een foto uit 1998 waar zij zelf opstaan.
Ronald Hoekman (l) en Henk de Haan met in hun handen een foto uit 1998 waar zij zelf opstaan. © Omroep Gelderland