Rivierengebied

Wat doen die gevechtshelikopters boven het Land van Maas en Waal?

Gevechtshelikopters vliegen tot donderdagavond boven het Land van Maas en Waal
Gevechtshelikopters vliegen tot donderdagavond boven het Land van Maas en Waal © foto defensie
DRUTEN - De komende dagen zullen inwoners van verschillende gemeenten in het Rivierengebied enigszins last hebben van een groep helikopters. Het gaat om een trainingsprogramma dat duurt tot donderdagavond 21.00 uur.
Het gaat om Apache-gevechtshelikopters die zogeheten Close Air Support (CAS) procedures verrichten. De regio Druten, Zaltbommel en Maasdriel geldt als een laagvlieggebied in Nederland waar de luchtmacht regelmatig oefeningen doet. "Dit gebeurt een aantal keren per jaar en moet je zien ter ondersteuning van onze grondgroepen", legt een woordvoerder van defensie uit.
Volgens de luchtmacht gaat het alleen om een oefening en moet er verder niets anders achter worden gezocht. In Nederland zijn verschillende laagvlieggebieden waar gebruik van wordt gemaakt. "In het kader van spreiding van geluid staan de trainingen nu in het Land van Maas en Waal gepland. Ze duren twee dagen. Het is belangrijk om te blijven oefenen. Het is routine en dit doen we dan ook dagelijks om onze troepen ondersteuning te geven."
De helikopters komen vaak heel laag over. Soms scheren ze slechts twintig meter boven de bomen. De luchtmacht vliegt normaal gesproken enkele rondjes boven een bepaald gebied en doet daar vaak niet langer dan een kwartiertje over.