Rivierengebied

Grote vogelshow gaat door: 'Maar het kan zo misgaan'

Grote vogelshow gaat dit jaar door.
Grote vogelshow gaat dit jaar door. © ANP
AFFERDEN - Ze zagen de afgelopen tijd de ene na de andere vogeltentoonstelling noodgedwongen de handdoek in de ring gooien. Na twee coronajaren hangt er voor vogelshows in Nederland nu een donkere vogelgriepwolk boven het hoofd. De grootste show voor Europese vogels in Nederland in Afferden, lijkt de dans te ontspringen.
"Het blijft spannend, het kan op het laatste moment nog misgaan." Secretaris Paul Oude Elferink is al vijftien jaar betrokken bij de organisatie van de Speciaalclub Europese Cultuurvogels en heeft ook dit jaar weer heel wat vrijwillige uren zitten in het voorbereiden van de 50-jarige jubileumshow die eigenlijk al in 2020 gepland stond. "Een week of zes geleden is in dit gebied ook een vervoersverbod geweest, vanwege een vogelgriepuitbraak."

'Het kan hier ook elk moment gebeuren'

In Noord-Brabant en Limburg werden om die reden de afgelopen tijd meerdere vogelshows geannuleerd. De kleindierenshow in Laren moest het vorige maand ook zonder vogels doen. Tot nu toe ontspringen ze in Afferden dus de dans. "Maar het kan hier elk moment ook gebeuren", realiseert Oude Elferink zich. "Dan is het gewoon direct einde show."
Met 638 vogels uit verschillende landen en tientallen vogeleigenaren, en een speciale catalogus voor de show zijn ze in Afferden vooral blij dat dit werk voorlopig niet voor niets is geweest. "Er gaat heel veel tijd in zitten, maar als het uiteindelijk toch niet door kan gaan, dan kunnen we daar zelf niets aan doen. Dan is het gewoon heel erg jammer."