Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Steeds minder vuurwerkverkooppunten in de provincie

Een medewerker in een opslagbunker
Een medewerker in een opslagbunker © ANP
ARNHEM - Gelderland heeft steeds minder verkooppunten voor consumentenvuurwerk. Op bijna tweehonderd locaties wordt dit jaar vuurwerk verkocht. Dat is zo'n twintig procent minder dan vijf jaar geleden. Maar hoewel er minder verkooppunten zijn, wordt er dit jaar toch méér vuurwerk verkocht, verwachten de Gelderse Omgevingsdiensten, omdat de afgelopen twee jaar niks mocht worden afgestoken vanwege corona.
In 2017 kende onze provincie nog 238 verkooppunten voor vuurwerk. Dit jaar zijn dat er slechts 194, zo melden de Omgevingsdiensten. Het gaat hier om plekken waar Categorie 2-vuurwerk mag worden verkocht.
Categorie 2-vuurwerk is het zwaardere vuurwerk, zoals compounds, cakes en grote fonteinen, dat alleen 31 december van 18.00 tot 1 jan 02.00 uur mag worden afgestoken. De minimale leeftijd is 16 jaar.
De daling van het aantal verkooppunten zette al in voordat corona begon. Volgens Ludwig Cairo, vuurwerkcoördinator bij de provincie, is dat omdat de verkopers zich aan steeds meer regels moeten houden waardoor voor hen de lol er vanaf gaat.
Het betekent overigens niet automatisch dat er nu ook minder vuurwerk verkocht zal worden. "Minder vestigingen hoeft zeker niet te beteken dat er dan minder vuurwerk zal worden verkocht, want het kan zo zijn dat de vestigingen dan gewoon vaker bevoorraad kunnen worden", legt Cairo uit.

Illegaal vuurwerk

Via de illegaliteit of via het buitenland komt er ook vuurwerk in onze samenleving terecht. Illegale handel is een zaak van de politie en het Openbaar Ministerie. Die houden een lijst bij van in beslag genomen vuurwerk, de landelijke vuurwerkbarometer. Op moment van schrijven staat die op 85.000 kilo aan in beslag genomen vuurwerk in 2022.
Hoeveel er dit jaar verkocht gaat worden in Gelderland? Ludwig Cairo haalt zijn schouders op. "De verwachting is wel dat er meer vuurwerk verkocht zal worden, omdat de consument de laatste twee jaar niet heeft kunnen afsteken en men niet weet of het volgende jaar ook nog mag. Dit vanwege de gemeenten die er over denken om afsteekverboden in te voeren voor het jaar 2023."

Afsteekverbod

Volgens verkopers die we gesproken hebben, is een dreigend vuurwerkverbod een dolkstoot in de rug. Zo'n vuurwerkverbod geldt al in Nijmegen, Heumen en Apeldoorn. In deze gemeenten mag Categorie 2-vuurwerk wel worden verkocht, maar niet worden afgestoken.
Vuurwerkverkoopster Nathalie de Vries uit Apeldoorn ziet de toekomst somber in. "Door ons vuurwerk te verbieden, maak je dat probleem alleen nóg maar groter", zegt ze.
In onderstaande video deelt De Vries haar zorgen:
Steeds minder vuurwerkverkooppunten in de provincie
De Vries stelt dat de koper toch gaat doen waar hij zin in heeft: "Je gaat een waterbedeffect krijgen. De gemeente Apeldoorn wil het niet hebben, dus gaan ze allemaal naar omliggende gemeenten."