Arnhem en omstreken

Cv-monteurs razend druk: 'Ik moet gewoon 'nee' verkopen'

Cv-monteur Armin Adriaensen inspecteert een installatie
Cv-monteur Armin Adriaensen inspecteert een installatie © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ze hebben het druk. Overal moeten cv-monteurs aanpoten. Gebrek aan personeel helpt ook niet. "Je kunt er niet aan komen tegenwoordig", zegt cv-monteur Armin Adriaensen uit Arnhem. Hij moet nieuwe klanten vaak noodgedwongen 'nee' verkopen. "Daar hebben we gewoon geen tijd voor."
Als de cv-ketel weer loeit om de boel warm te houden, is dat vaak het moment dat er storingen optreden. Met regelmaat zijn dat oudere ketels die niet regelmatig onderhouden worden. Er wordt nog wel eens bespaard op het onderhoud, ook in minder duren tijden.

Beurtje overslaan

Zo'n onderhoudsbeurt kost al gauw 100 euro. Maar een nieuwe ketel moeten laten installeren kost al snel rond de 3000 euro, rekent Adriaensen namens zijn werkgever voor. "Maar dan ben je wel van de problemen af."
Kijk hier hoe Armin aan het werk is:
Er is geen tijd voor nieuwe klanten, want het is te druk
In de huidige economische crisis is het nog aanlokkelijker om maar een beurtje over te slaan. Alles helpt immers, net als korter douchen en de verwarming lager zetten. Onderzoeksbureau Ipsos meldt deze week dat bijna de helft van de Nederlanders bespaart op kosten door de verwarming lager of niet aan te zetten, ook nu de temperatuur buiten daalt.

Onderhoudscontract

Uiteraard laten installateurs niemand onnodig in de kou zitten, maar mensen met een onderhoudscontract hebben voorrang bij het verhelpen van een storing. Daarom is het volgens Techniek Nederland - de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche - aan te raden een onderhoudscontract af te sluiten. Dan heb je er bovendien zelf geen omkijken meer naar en wordt de cv-ketel altijd tijdig onderhouden. De levensduur van een cv-ketel ligt tussen de twaalf en vijftien jaar.
Cv-ketels hebben jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud nodig. Dat is afhankelijk van het merk en het type cv-ketel. Met regelmatig onderhoud zorg je ervoor dat een cv-ketel energiezuinig en veilig blijft werken. Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide ontstaat als de cv-ketel het gas niet volledig verbrandt.
Het is een echte sluipmoordenaar, waarschuwt woordvoerder Dick​ Reijman van Techniek Nederland. "Je kunt het niet zien, ruiken of proeven. Wees alert bij signalen als lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Als je deze signalen opmerkt, is het belangrijk om meteen alle ramen en deuren zo ver mogelijk open te zetten."