Gelderse Vallei

Nóg een maatregel om december-overlast in relwijk te voorkomen

Drie jaar geleden was het in de Edese wijk Veldhuizen erg onrustig rond de jaarwisseling.
Drie jaar geleden was het in de Edese wijk Veldhuizen erg onrustig rond de jaarwisseling. © Persbureau Heitink
EDE - De gemeente Ede zet camera's in om de overlast in een deel van de wijk Veldhuizen te voorkomen, in aanloop naar en tijdens de jaarwisseling. De afgelopen jaren werd de rust op verschillende plekken in de wijk verstoord.
Tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020 ging het flink mis in Veldhuizen. Tientallen jongeren bekogelden elkaar en hulpverleners met vuurwerk en sloopten bushokjes en auto's. De gemeente en de diensten waren niet goed voorbereid op de vele relschoppende jongeren, bleek uit een evaluatie.
Dat wil Ede nu voorkomen. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het tijdens de laatste twee jaarwisselingen vrij rustig was in de wijk. "Of dat kwam door corona of door iets anders, weten we niet. Maar we hebben teruggekeken naar de jaarwisselingen tot aan 2009 en zien dat het toch vrij onvoorspelbaar is, wat er gebeurt. De ene keer is het rustig, de andere keer onrustig. Daarom hebben we voor de camera's gekozen als extra back-up."

Derde maatregel

De inzet van camera's is maatregel nummer drie die Ede in de wijk doorvoert om de openbare orde in december te bewaren. Er is al sprake van extra toezicht door de politie en afdeling handhaving en bovendien zijn sinds begin deze maand via adviesbureau Aimon buurtvaders actief in de wijk. Zij verplaatsen zich door Veldhuizen om mogelijke overlast tegen te gaan.
De camera's worden opgehangen in het deel Veldhuizen A en worden uiterlijk 15 januari weer weggehaald, zo zegt de gemeente.