Arnhem en omstreken

'Een wonder', dit is waarom de man op de bovenleiding het overleefde

De man op de bovenleiding.
De man op de bovenleiding. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De man die maandag op een bovenleiding van trolleybussen klom op het Stationsplein in Arnhem heeft veel geluk gehad. "Het is een wonder dat deze man het heeft overleefd", zegt Han Slootweg, hoogleraar Electrical Engineering aan de TU Eindhoven. Ook busvervoerder Breng laat weten dat de man enorm veel geluk heeft gehad.
Woordvoerder Herman de Gooijer van Breng snapt nog steeds niet hoe de man überhaupt op de kabels terecht is gekomen. "We gingen vanmorgen nog een kijkje nemen bij de masten en je moet echt goed kunnen klimmen. Er zit geen enkel punt aan de mast waar je je aan vast kan grijpen. Daarnaast was het vochtig en zelfs een beetje glad. Dus het is heel apart dat hij daarop kon komen."
Eenmaal bovenop de bovenleiding is de man kortstondig in aanraking geweest met kabels waar 700 volt gelijkstroom doorheen gaat. "De man heeft heel veel geluk gehad dat er werknemers van ons in de buurt waren met een bovenleidingwagen. Die konden snel de stroom er vanaf halen. Dus de stroom heeft er niet lang opgestaan", zegt De Gooijer.

Hoe kan de man dit overleefd hebben?

Toch heeft de man stroom aangeraakt en normaal gesproken had deze man het niet na kunnen vertellen, vertelt hoogleraar Han Slootweg. "Het is een wonder dat hij het overleefd heeft. Hoe het natuurkundig allemaal gegaan is, durf ik niet te zeggen, maar dat hij het overleefd heeft is een wonder. Het is echt hoogst uitzonderlijk, dit is niet iets wat anderen ook moeten proberen."
Slootweg legt uit hoe een lichaam reageert op stroom. "Als ergens stroom doorheen loopt, dan wordt het warm. Denk maar aan de gloeilamp. Als het lichaam van de mens stroom aanraakt, dan geleidt de mens dat nog best wel goed. Maar bij hogere spanning gaat er een nog grotere stroom door je lichaam en dan krijg je in- en uitwendige brandwonden. Dat zien we vaak bij elektrocutie-ongelukken."
Met blote voeten en vochtige handen gaat het eerder mis
Maar ons lichaam werkt zelf ook met stroompjes, zegt de hoogleraar. Ons hart klopt door een soort kleine elektriciteitsdraadjes. Als iemand in aanraking komt met wisselspanning, kan dat leiden tot spierkrampen en dus tot problemen in de hartspier. Dan stopt je hart. Bij wisselspanning kan een lichaam ongeveer 50 volt aan."
In dit geval stond de man op gelijkstroom en dus niet op wisselstroom. "Bij gelijkstroom is er geen spierkrampeffect. Maar gelijkstroom aanraken van 100 volt wordt nog veilig geacht." Nu stond er dus 700 volt op. "Dat is veel hoger dan we normaliter kunnen overleven. Maar het hangt van veel factoren af. Stond deze man op blote voeten en had hij misschien vochtige handen of voeten? Dan gaat het eerder mis."

'Vogels kunnen ook op hoogspanningsleidingen zitten'

Het lijkt erop dat de zolen van deze man misschien wel redding hebben gebracht. "Het kan zijn dat het droog weer was en het met rubberen, dikke, zolen toch goed is gegaan. En daarnaast is 700 volt natuurlijk ook geen 10.000 volt die op een middenspanning of hoogspanningslijn staat. Tot slot moet de stroom natuurlijk ook geleiden. Vogels kunnen ook op een hoogspanningsleiding zitten, je krijgt pas een probleem als je contact maakt met de aarde."
En dat lijkt dus goed te zijn gegaan. "Als je 700 volt door je heen krijgt en je maakt geen contact met de aarde, dan is het niet erg. Maar had hij nog een hand vastgehouden aan de mast, dan was het wel erg geweest", aldus de hoogleraar Electrical Engineering.
Al met al is deze man echt aan de dood ontsnapt, vertelt Slootweg. "Je kan je omstandigheden voorstellen waarin het goed kan gaan en die waren dan ook aan de orde. Maar die kans is heel klein, maar ook kleine kansen kunnen dus slagen."