Stedendriehoek

Zo wapen je je het best tegen de laagstaande zon

Doe vooral de zonneklep naar beneden bij een laagstaande zon.
Doe vooral de zonneklep naar beneden bij een laagstaande zon. © Tobi via Pexels
APELDOORN - Een man in een bestelbus kwam dinsdagochtend met de schrik vrij toen hij in Apeldoorn in botsing kwam met een rijdende trein. De bestuurder verklaarde dat hij werd verblind door de laagstaande zon en niet zag dat de spoorboom dichtging. Zo'n laagstaande zon die recht op de voorruit schijnt kennen we allemaal wel, maar hoe wapenen we ons ertegen?
Natuurlijk is er de zonneklep in de auto. Die zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, maar de basis is onveranderd gebleven: hij beschermt je tegen zonlicht. Mocht je vooral last hebben van zonneschijn die van links komt, onthoud dan dat je de meeste zonnekleppen los kan maken en naar het zijraam kunt draaien. Houd wel in de gaten dat je nog voldoende ziet van de weg naast je!

De zonnebril

De misschien wel eenvoudigste oplossing is even simpel als doeltreffend: zorg dat je altijd een zonnebril in de auto hebt liggen. Sommige opticiens hebben speciale autobrillen beschikbaar met zogeheten roadview glazen. Die hebben een oranjebruine kleur, waardoor je meer contrast zou moeten zien en het licht je minder parten speelt.

Is de laagstaande zon nou echt iets van de herfst of ook van andere seizoenen? Een beetje van beide, zeggen de meteorologen van Weerplaza. Met name in het vroege voorjaar en het late najaar kunnen bestuurders er last van hebben. Roosmarijn Knol: "Het maakt natuurlijk ook erg uit in welke richting je rijdt. De zon komt op in het oosten, dus als jij 's ochtends naar het oosten rijdt, heb je meer kans op last van de zon. En in de avondspits is dat andersom."

Zijn je ruiten schoon?

Regen, herfstbladeren, rommel van de weg: je ramen kunnen in deze tijd van het jaar flink vies worden. Check voor je vertrekt dus altijd even of je wel voldoende zicht hebt. Als de laagstaande zon op je voorruit schijnt, is het vaak zoeken naar een plekje op de ruit waardoor je nog wél wat ziet. En als dat plekje net vuil is, maak je het jezelf alleen maar lastiger. Houd de ruiten goed schoon en zorg dat je ruitenwisservloeistof bijgevuld is.
De ANWB raadt je verder aan om je snelheid en rijstijl aan te passen wanneer je merkt dat de laagstaande zon je het rijden bemoeilijkt. Wie zich ervan bewust is dat hij minder ziet, heeft de helft van het probleem misschien al getackeld.