Rijk van Nijmegen

Hier zorgen ze dat alle retourzendingen niet bij het afval belanden

John Warnar tussen de geretourneerde producten
John Warnar tussen de geretourneerde producten © Omroep Gelderland
WIJCHEN - De koopgekte van Black Friday, Cybermonday en Sinterklaas is achter de rug. Maar niet iedereen is blij met de nieuwe aanwinsten, want van deze online aankopen wordt minstens 15 procent weer in de doos gestopt en teruggestuurd. Dat betekent tot tienduizenden pakketten per week die worden geretourneerd Wat gebeurt er eigenlijk met al deze pakketten? Die gaan bijvoorbeeld naar Wijchen.
"Grote webwinkels vinden graag voor elk geretourneerd product een nieuwe klant", legt locatiemanager John Warnar van het bedrijf BuyBay in Wijchen uit. "Zodra het product niet meer 100% in originele staat is, helpen wij om het product te controleren en weer opnieuw te verkopen."
In zijn bedrijfsloods van 13.000 vierkante meter liggen op het moment zo'n 60.000 pakketten die wachten op een nieuw adresje. Want volgens Warnar is het niet de bedoeling dat de producten worden weggegooid: "We hebben het over producten die maximaal zes weken oud zijn en nog binnen het officiële retourtermijn vallen. Het is doodzonde als die in de afvalstroom belanden en gerecycled worden. Helemaal als je denkt aan de moeite die het heeft gekost om de producten überhaupt te maken."

Kleine wasjes draaien

Om te voorkomen dat er echt kapotte producten weer opnieuw op de markt worden aangeboden, worden alle producten met de hand gecheckt, en krijgen ze daarna beoordeling. "We letten op krasjes, deukjes en of het product nog wel compleet is. Ook doen we een technische check. We draaien ook echt wasjes bij wasmachines, om te checken of ze het wel doen."
Vervolgens wordt het pakket opnieuw verpakt en weer via de oorspronkelijke webwinkel aangeboden. "Deze kun je herkennen als 'tweedehands product'. De prijs ligt dan ook iets lager dan de nieuwprijs."

TV van 2 bij 2 meter

Warnar en zijn collega's zien de gekste dingen voorbij komen: "Mensen kunnen online tegenwoordig echt van alles kopen. Van badkuipen tot autobanden, je kunt het zo gek niet bedenken." Daarnaast verbaast hij zich ook over grote impulsaankopen: "Dan komt er een TV retour van 2 bij 2 meter, met een haast ongeopende doos. Dat vind ik toch bijzonder."

Kans op voordelige kerstcadeautjes

Volgens John kunnen kopers voor de kerstdagen de vruchten plukken van de retourdrukte van de afgelopen tijd: "Meer retourproducten betekent ook dat in de periode erna meer producten voor een voordelige prijs online worden aangeboden. Dus de mensen kunnen hier hun voordeel mee doen voor de Kerstinkopen."
Hier komt je teruggestuurde pakketje terecht