Arnhem en omstreken

Vrijwilligerscentrale Arnhem bestaat vijftig jaar: 'Ik ga ermee door zolang ik kan'

Ria op haar vrijwilligerswerk
Ria op haar vrijwilligerswerk © marc loeven
ARNHEM - De Vrijwilligerscentrale Arnhem bestaat deze week precies vijftig jaar. Alle vrijwilligers worden in het zonnetje gezet en er rijdt een koffie feestbus door de stad.
Het is meteen aanpoten in de keuken van buurtcentrum De Gaanderij in Arnhem. Stapels met hele grote bloemkolen liggen klaar om verwerkt te worden. Geroutineerd snijdt vrijwilliger Ria Glashouwer de groente tot kleine roosjes. De kok bereidt ondertussen de kippetjes. Het wordt weer een lekkere warme maaltijd voor de ouderen vanavond. Ria bereidt al zeventien jaar de maaltijden. "Het is leuk werk en je zit tenminste niet achter de geraniums. Ik ben dan wel al 81 jaar, ik ga ermee door zolang ik kan. Desnoods rijd ik hier met de rollator naar binnen."
"En zo zijn er vele honderden vrijwilligers actief in Arnhem", legt coördinator Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale trots uit.

Wethouder feest mee

Arnhem kreeg na Amsterdam de tweede vrijwilligerscentrale in Nederland. En daar zijn ze best trots op. Er worden feestelijke taartjes uitgedeeld aan vrijwilligersorganisaties, workshops én sessies georganiseerd voor vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren. Er rijdt zelfs een koffie feestbus door de stad waarbij wethouder Mark Lauriks aanwezig is.
Vrijwilligerscentrale Arnhem is opgericht in 1972 en daarmee is zij één van de oudste organisaties op het gebied van vrijwillige inzet. Vrijwilligerscentrale Arnhem brengt vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar. Jaarlijks maken zij met een vacaturebank zo’n 1.200 matches tussen vrijwilligers en organisaties. En omdat niet iedereen evenveel tijd overheeft: voor de Arnhemmers die zich éénmalig of voor een korte periode willen inzetten voor vrijwilligerswerk hebben ze de korte-klussen-kalender. Zo gaat de Vrijwilligerscentrale met de tijd mee.

Nuttig werk

Ondertussen is de afzuigkap in de keuken aangezet. Het ruikt al lekker; dus zit het werk van Ria er alweer bijna op. "De rest is voor de kok, wij snijden alleen maar. Ik werkte vroeger in ziekenhuis Rijnstate. Na mijn pensioen wilde ik iets nuttigs gaan doen. En nu doe ik het bereiden van de warme maaltijd voor ouderen alweer jarenlang. Het houdt me jong, de dokter zegt ook dat ik het lichaam heb van een jonge god. En ik organiseer ook de bingo hier in het buurthuis. Leuk werk hoor!"