Rijk van Nijmegen

Filosoof Fleur Jongepier verlaat universiteit om grensoverschrijdend gedrag van collega's

De Radboud Universiteit.
De Radboud Universiteit. © Google Maps
NIJMEGEN - Filosoof Fleur Jongepier stopt als universitair docent van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat doet ze vanwege het grensoverschrijdend gedrag van collega's.
"Ik heb de wetenschap verlaten", twitterde ze maandag. "Ik vertrok uiteindelijk niet vanwege de grensoverschrijdende individuen, maar eerder hoe de academie ermee omging. Omstanders die dingen aanvoelden en niets deden, die nota bene meldingen binnenkregen en nog niets deden."

Regelrechte klootzakken

"Dan zijn er ook nog de regelrechte klootzakken met nul berouw, degenen die toen een en ander uitkwam om zich heen gingen slaan, die manipuleerden, intimideerden en chanteerden en weer ergens anders aan de bak konden of gewoon terugkwamen, hoogleraarstitel nog op zak", aldus Jongepier.
"Incapabele vertrouwenspersonen die tegen studenten zeiden: je weet me altijd te vinden, maar geen vingers aan de pols hielden, capabele vertrouwenspersonen die zelf ook overal buiten werden gehouden", vervolgt de filosoof.
"Maar waarschijnlijk heb ik de wetenschap veel langer geleden verlaten, toen de verhalen me voor het eerst bereikten en ik mensen om me heen stuk zag gaan, vreselijk stuk."

Reactie op Levi

Jongepier is ook columnist in de Volkskrant. Daar reageerde ze op Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek, die excelleren in de wetenschap vergeleek met competitieve topsport, waarbij hij rivaliteit romantiseerde en het krijgen van afwijzingen romantiseerde. "Maar boosheid over wangedrag in de wetenschap haalt vaak niets uit", concludeert ze.

Namens de faculteit zegt decaan Heleen Murre-van den Berg tegen voxweb dat ze het jammer vindt dat Jongepier heeft besloten om om de redenen die ze noemt op Twitter, haar carrière te vervolgen buiten de wetenschap. Ze prijst Jongepier om haar waardevolle bijdragen binnen de faculteit. Op de concrete verwijten die de vertrokken filosofe maakt, zegt Murre niet te kunnen reageren. "Maar het is duidelijk dat, ondanks alle inspanningen gericht op een veilige en sociale werk- en studieomgeving, we daarmee aan onze faculteit en universiteit nog niet klaar zijn", aldus de decaan, die verzekert dat de faculteit de komende jaren hard blijft werken om een veilige werk- en studieomgeving te creëren.