Stedendriehoek / Achterhoek

Jodenhaat in Lochem: 'Dit is gestoord'

Een voorbeeld van vier Stolpersteine.
Een voorbeeld van vier Stolpersteine. © ANP
LOCHEM - In Lochem is met afschuw gereageerd op een geval van jodenhaat bij een woning aan de Walderstraat. In de nacht van 2 op 3 december heeft een onbekende de voordeur ingetrapt en in de muur een davidster en het woord 'Jood' gekerfd. Op dat adres waren pasgeleden Stolpersteine geplaatst.
Stolpersteine zijn stenen van 10 bij 10 centimeter met daarop een messing plaatje. In dat plaatje staan naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van het overlijden van een afgevoerde bewoner van het huis. De stenen vormen een monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme in de Tweede Wereldoorlog.

'Hoop dat de politie de dader opspoort'

"Wie dit heeft gedaan is gestoord", zegt een woordvoerder van Stichting Stolpersteine Lochem. Hij wil anoniem blijven. "Ik hoop dat de politie diegene opspoort en dat hij of zij wordt berecht. En wie op dat adres woont, ik heb ermee te doen."
Hij laat doorschemeren dat de woning aan de Walderstraat niet toevallig is uitgezocht. "We hebben de vier Stolpersteine er in september gelegd en toen was er ook met een spijker in het hout gekerfd. Je kon een davidster zien en het woord 'Jood' lezen. Ik heb sterk het vermoeden dat het dezelfde dader is."
Stichting Stolpersteine Lochem bestaat sinds 2019 en ze wil uiteindelijk zo'n tweehonderd struikelstenen plaatsen bij woningen waarvan bewoners door de nazi's werden afgevoerd en vermoord.
De woordvoerder hoopt dat bewoners van adressen die nog een steen krijgen door het incident niet terugkrabbelen. "Op 14 december leggen we nog 5 stenen en in 2023 nog eens 43." Op dit moment liggen her en der in de gemeente 63 Stolpersteine.
De Stolpersteine in de gemeente Lochem zijn niet alleen voor omgekomen Joden. "Wij pakken het breder aan. We gedenken iedereen die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer is geworden", aldus de stichting.

'Onacceptabele daad van haat'

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van Lochem noemt de actie van afgelopen weekend een 'volkomen onacceptabele daad van haat'. "Ik hoop dat politie en justitie de dader zullen opsporen en straffen om een voorbeeld te stellen. Dit nooit meer!". Hij nam contact op met de bewoner en sprak zijn afschuw uit. "In de gemeente Lochem is geen ruimte voor antisemitisme."
De gemeente Lochem meldt het voorval bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël, dat zich inzet voor een afname van het aantal antisemitische uitingen en incidenten. De getroffen bewoner heeft aangifte gedaan.
Wie woonden aan de Walderstraat 12 in Lochem?

Aan de Walderstraat 12 in Lochem woonde Meijer Leverpoll, geboren op 5 september 1877. Meijer trouwde op 3 mei 1912 met Doróthea van Duren, die afkomstig was uit Elburg. Op 20 januari 1913 werd zoon Eduard Hubert geboren. Die trouwde op 5 augustus 1942 met Magalina Beeltje Leefsma uit het Friese Ooststellingwerf. Meijer was eerder dat jaar overleden op 64-jarige leeftijd. In de woning woonde toen de drie familieleden werden opgepakt ook Heimann Horwitz uit Hamburg. Alle vier kwamen om. Weduwe Van Duren (67) stierf op 29 oktober 1942 in Auschwitz, Magalina (25) op diezelfde dag, ook in Auschwitz. Eduard (30) stierf op 28 februari 1943 in Auschwitz. Heimann Horwitz, tot slot, overleed op 18 januari 1944 in Theresienstadt. Hij werd 76.