Achterhoek

Vrienden op de bres voor slachtoffers brand: 'Je bent machteloos, maar wilt iets doen'

Vrienden van de door de brand getroffen bewoners zamelen geld in.
Vrienden van de door de brand getroffen bewoners zamelen geld in. © Persbureau Heitink
BAAK - Vrienden van het door brand getroffen gezin in Baak tussen Doetinchem en Zutphen zijn voor de slachtoffers in de bres gesprongen. Een online inzameling had maandagmiddag al meer dan 6500 euro opgeleverd.
De impact op de familie is gigantisch, zegt Mayke Kettelerij maandag namens de vrienden. "Ze hebben twee nachten in een hotel geslapen."
De vriendengroep sloeg meteen na de brand de handen ineen. Mayke: "We voelden ons zo ontzettend machteloos. Je kunt het ook niet voor ze oplossen, maar je wilt iets doen om ze te helpen.“
Hoe groot de schade precies is, is voer voor experts, zegt ze. “Maar boven is alles weg. Beneden is veel roet- en waterschade.”

'Ze vragen niet makkelijk om hulp'

Wat is er nodig? Mayke somt op: kleding, toiletspullen en uiteindelijk geld. Dat laatste gaat op aan de 'eerste spullen die worden aangeschaft'. "Dat ze kunnen opstarten. Ze zijn geen types die makkelijk om hulp vragen, maar ze waarderen het enorm."
De brandweer liet na de brand zaterdagavond weten dat de vuurzee vermoedelijk begon in de schoorsteen. Bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) in Arnhem zijn 150 schoorsteenvegers aangesloten. Laat je schoorsteen minstens een keer per jaar vegen, zegt de ASPB. Stook alleen met schoon en droog hout. En dat hout mag niet geverfd, geteerd en gebeitst zijn. En gebruik loofhout want daar zit geen hars in. En hars zit wel in naaldhout, zoals in je kerstboom.
Maandagmiddag stond de teller van de online geldinzameling op ruim 6500 euro. Mayke: "Er wordt gedoneerd door mensen die ze niet eens kennen en die er via-via van hebben gehoord. Maar uiteindelijk gaat het erom dat we samen wat voor ze kunnen doen. Dat is het allerbelangrijkste."