Gelderse Vallei

Meer Gelderlanders krijgen energietoeslag, zo zit het in jouw gemeente

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
BARNEVELD - Steeds meer Gelderlanders komen in aanmerking voor een vorm van energietoeslag, omdat gemeenten de regelingen rond de toeslag vaker versoepelen. De toeslag wordt ook steeds vaker beschikbaar gesteld aan hogere inkomensgroepen, ziet de redactie van Omroep Gelderland bij het nagaan van de informatie op websites van gemeenten.
Door de hoge energieprijzen en stijgende inflatie staat veel mensen het water aan de lippen. Het zijn niet alleen de minima die kampen met financiële problemen, ook mensen die werken. Gemeenten willen hen tegemoetkomen. Enkele Gelderse gemeenten hadden bij het invoeren van de toeslag de drempel al verhoogd van de standaard 120 procent naar 130 procent van het sociaal minimum.
De afgelopen tijd hebben meer gemeenten aanpassingen gedaan. Zo geeft de gemeente Scherpenzeel de 1.300 euro energietoeslag nu ook aan mensen die 150 procent van de bijstandsnorm verdienen, dat is net iets minder dan 1900 euro bruto per maand.
Kom jij ook in aanmerking voor de toeslag? Klik op jouw gemeente op de kaart:

Barneveld en Renkum

In de gemeente Barneveld bijvoorbeeld krijgen inwoners die tot 120 procent van het sociale minimum verdienen 1.300 euro energietoeslag, zoals het kabinet voorschrijft. Om ook hogere inkomens tegemoet te komen, heeft het gemeentebestuur onlangs besloten om tot 150 procent van het bijstandsniveau, dat komt neer op een nettobedrag van maandelijks zo'n 1.570 euro, een toeslag van 1.000 euro uit te keren.
Een ander voorbeeld: de gemeente Renkum stelt ook een vorm van energietoeslag beschikbaar voor inwoners met een middeninkomen. Daarbij is percentage van het sociaal minimum ongeveer 150 procent voor een echtpaar met een toeslag van 800 euro.

15 gemeenten ruimhartiger

Midden oktober deed Omroep Gelderland ook al een rondje langs de velden. Zes gemeenten hebben sindsdien hun beleid rond de energietoeslag aangepast. Behalve Barneveld gaat het hierbij om de gemeenten Aalten, Bronckhorst, Epe, Renkum en Scherpenzeel die de inkomstendrempel verhoogd hebben, zodat meer inwoners in aanmerking komen voor een extra energievergoeding van hun gemeente.
De energietoeslag van 1.300 euro is bedoeld voor huishoudens met een laag inkomen bij wie de hoge energieprijzen extra hard aankomen. Het kabinet stelde de regeling in voor gezinnen die niet meer dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen. Gemeenten die ruimhartiger zijn, moeten dat zelf bekostigen. Vijftien Gelderse gemeenten zijn soepeler dan de landelijke richtlijn. Ook in het nieuwe jaar wordt de energietoeslag uitgekeerd.
Verantwoording
We bekeken de informatie over de energietoeslag op de websites van de 51 Gelderse gemeenten. Die percentages hebben we overgenomen in de bovenstaande kaart. Als het percentage ontbrak is dat handmatig berekend of nagevraagd bij de betreffende gemeente. Omdat sommige gemeenten meerdere percentages hanteren, spreken we over 'een vorm van energietoeslag'. In de kaart is dan het hoogste percentage weergegeven met een toelichting in de pop-up.