Liemers

Omgekomen Victor (22) herdacht op TT-circuit

Een foto van Victor, die twee maanden geleden overleed na een crash.
Een foto van Victor, die twee maanden geleden overleed na een crash. © Omroep Gelderland
LATHUM - Met honderden kilometers per uur schieten ze laag over het asfalt. De sport waar de Lathumse Victor Steeman zo van hield is niet zonder gevaar. Twee maanden geleden overleed de motorcoureur na een zware crash. Motorcollega's kwamen zondag van heinde en ver bijeen op een herdenkingsmiddag op het circuit in Assen. "Dit is het enige wat we voor hem kunnen doen."
Op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal ging het voor de 22-jarige Victor Steeman helemaal mis. De jonge coureur streed voor de titel, maar ging onderuit in het begin van de race, waarna hij werd geraakt door een coureur die vlak achter hem reed. Met een traumahelikopter werd de Lathumer nog overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij een paar dagen later overleed.

'Het enige wat we voor hem kunnen doen'

Goede vriend en sponsor Erik Hilster zag het gebeuren in Portugal. "Ik reisde hem vaak achterna om hem aan te moedigen, want hij was gewoon ontzettend goed."
Hilster hoopt dat dan ook dat de naam Victor Steeman nooit vergeten wordt. Zondagmiddag organiseerde hij daarom samen met vrienden en familie van Victor een goedbezochte herdenking op het circuit in Assen. "Collega-rijders, fans, familie, iedereen is er." Zelfs Duitse en Belgische racers kwamen Victor een laatste groet brengen. "Ik had liever niet gehad dat deze dag nodig was", benadrukt Hilster. "Het liefst had ik hem nog jaren zien racen."
Erik Hilster reisde reisde Victor vaak achterna bij zijn races.
Erik Hilster reisde reisde Victor vaak achterna bij zijn races. © Omroep Gelderland

'Het is levensgevaarlijk'

De bijeenkomst is meteen de start van een speciale stichting die Hilster opricht voor meer veiligheid in de motorsport. "Want als Victor iets belangrijk vond, dan was het wel veiligheid", zegt hij. "Maar toch werd helaas juist een ongeluk hem fataal. Dus we willen op deze manier zijn naam hooghouden en tegelijk de jeugd wijzen op de gevaren. Denk dan aan trainingslessen met andere coureurs. Want het is gewoon levensgevaarlijk en dat wordt vaak onderschat."
"Sommigen hebben het geluk dat ze hun hele carrière er doorheen komen, maar anderen dus niet. Vanaf het begin moeten we vooral ook de kleintjes erop wijzen." Er zijn volgens Hilster al heel veel donaties voor de stichting binnen gekomen. "Maar we hopen dat er nog veel meer komen."
Zo zag de herdenkingsbijeenkomst op het TT-circuit in Assen eruit:
Motorcoureur Victor Steeman (22) wordt herdacht op het TT-circuit in Assen