Arnhem en omstreken

Anonieme tip leidt naar 160 kilo illegaal vuurwerk in woning

ARNHEM - De politie heeft zaterdagavond in een woning in Arnhem 160 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen, waaronder zogeheten cakeboxen.
Omdat er ook zelf geknutseld vuurwerk tussen zat, werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgeroepen. Nadat de situatie veilig was bevonden, is de hele partij meegenomen. Volgens de politie wordt alles vernietigd zodat het vuurwerk 'geen gevaar meer kan vormen of overlast veroorzaken'.
De politie kwam de partij op het spoor dankzij een anonieme tip. Een bewoner van het pand aan het Abshovenpad zal worden verhoord.
De afgelopen maand zijn er al verschillende grote vuurwerkvondsten gedaan in onze provincie. Zo trof de politie in Varsseveld, Emst, Oene en Twello in totaal 19.000 nitraten, bijna 200 cobra’s, 35 shells en Chinese rollen aan, en in Ede werd een busje met daarin 600 kilo zwaar illegaal vuurwerk van de weg gehaald.

Illegale vuurwerkhandel steeds groter en professioneler

De Gelderse politie ziet dat de illegale vuurwerkhandel steeds groter en professioneler wordt. "Illegaal vuurwerk is in de afgelopen decennia steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden", sprak een woordvoerder vorige maand. "Het zijn in de basis gevaarlijke explosieven, die soms niet onderdoen aan de kracht van een handgranaat."
Het zware vuurwerk komt volgens de politie vaak uit het buitenland, vooral uit Polen, Duitsland, Italië, België en China. In de aanloop naar oud en nieuw zijn er meer controles en in combinatie met onderzoeken probeert de politie ook met gerichte acties illegaal vuurwerk van de markt te halen.