Achterhoek

Wolf doodt bijzondere schapen: 'De emotionele schade kun je niet vergoeden'

BIJ12 is ter plaatse gekomen voor DNA- en sporenonderzoek.
BIJ12 is ter plaatse gekomen voor DNA- en sporenonderzoek. © REGIO8
VOORST - In het Achterhoekse Voorst is een kudde racka's aangevallen door hoogstwaarschijnlijk een wolf. Drie van deze bijzondere schapen overleefden het niet. Eigenaar Brenda Kesteloo is er kapot van. De dieren hebben allemaal een naam en betekenen veel voor haar.
Kesteloo vertelt tegen REGIO8 dat twee van haar schapen in de nacht van dinsdag op woensdag zijn doodgebeten. "Dat was een tweeling, geboren in maart 2008, dus ze zijn al heel oud en lopen hier al heel lang. Dat ze ook sterven op dezelfde dag, dat doet je wel wat."
Een derde schaap, genaamd Blindje omdat hij niet goed zag, sprong in paniek in een sloot en verdronk.

Diepe gaten in de luchtpijp

BIJ12, dat voor de provincies de afhandeling regelt van schade die door wolven is ontstaan, is ter plaatse gekomen voor DNA- en sporenonderzoek. "Ze gaven duidelijk aan dat het een wolf was die de schapen heeft aangevallen", benadrukt Kesteloo.
Een wolf valt schapen aan door ze in hun keel te bijten en bij beide racka's was dat volgens haar zichtbaar: "Je zag twee hele diepe gaten in de luchtpijp."
Als een wolf bloed ruikt of proeft dan houdt hij niet meer op
Brenda vreest dat het niet bij één aanval blijft. "Als een wolf bloed ruikt of proeft dan houdt hij niet meer op", stelt ze. Een wolfwerende omheining is voor haar geen optie, want daar is de wei te groot voor. "Eigenlijk kun je niets doen, of je moet je schapen binnenhouden. Maar ik denk dat ze de boel hier afbreken met die hoorns."
De eigenaresse kan een vergoeding krijgen voor de overleden racka's, maar dat is voor haar slechts een schrale troost. "Het is natuurlijk maar een geldbedrag. Dat is voor ons helemaal niet belangrijk. De emotionele schade kun je niet vergoeden."
REGIO8 sprak met Brenda Kesteloo bij haar kudde: