Achterhoek

Roel (75) bespeelt al vijftig jaar het carillon

Stadsbeiaardier Roel Smit achter het carillon in de toren van de Catharinakerk in Doetinchem
Stadsbeiaardier Roel Smit achter het carillon in de toren van de Catharinakerk in Doetinchem © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Stadsbeiaardier Roel Smit zit vijftig jaar in het vak. Elke week speelt hij nog op het carillon van de Catharinakerk in de binnenstad van Doetinchem en daar geniet de 75-jarige met volle teugen van.
Smit begon vijftig jaar geleden als beiaardier in Deventer, maar acht jaar later was hij ook voor het eerst in Doetinchem actief. Ook in twee andere Achterhoekse plaatsen, Doesburg en Dinxperlo, heeft hij achter het carillon plaatsgenomen.

'Kan spelen wat je leuk vindt'

"Je hebt een hele grote muzikale vrijheid als muzikant en je kan spelen wat je leuk vindt", vertelt Smit. "Maar als je verstandig bent let je ook op muziek wat mensen af en toe mee kunnen fluiten of van een grote artiest die onlangs is overleden waar je wat van kan spelen." Zo speelde Smit in 2018 al eens drie nummers van de Zweedse dj Avicii, nadat hij op 28-jarige leeftijd overleed.
Bekijk hier hoe Roel speelt in de Catharinakerk:

'Ik probeer variatie aan te brengen'

In al die jaren is Smit, naar eigen zeggen, veranderd als beiaardier. "Ik heb het gevoel dat het steeds beter gaat", zegt Smit. "Je krijgt steeds meer ervaring en vindingrijkheid."
Nu de beiaardier in deze sinterklaasperiode weer veel sinterklaasliedjes speelt, zoals elk jaar, probeert Smit daar zijn eigen draai aan te geven. "Ik probeer er variatie in aan te brengen. Dat doe ik op een fantasievolle manier door de liedjes te verweven door andere muziek heen. Alles wat ik bedenken kan, probeer ik. Na vijftig jaar verveelt dat nog steeds niet", aldus Smit.

Smit denkt niet aan stoppen

Voorlopig is Smit dan ook niet van plan om te stoppen als beiaardier. "Ik heb een collega in Sneek die ouder is dan ik. Daar zegt de gemeente, zolang je nog kans ziet om naar boven te komen hopen we dat je onze beiaardier wil blijven. Ik hoop dat het hier in Doetinchem net zo is", zegt Smit.