Rijk van Nijmegen

Het gaat regelmatig mis bij Pompekliniek: inspectie doet onderzoek

Ingang van de Pompekliniek in Nijmegen.
Ingang van de Pompekliniek in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ontsnappingen, verdwijningen en moord: de afgelopen jaren waren er geregeld incidenten in de Pompekliniek. Anderhalf jaar geleden waren er zelfs zo veel voortvluchtigen dat de Inspectie Justitie en Veiligheid een onderzoek instelde. De Pompestichting werd verzocht met een helder plan te komen om nieuwe incidenten te voorkomen. Deze week ontsnapte opnieuw een tbs'er uit de kliniek.
In 2019 besluit de kliniek rond het hele terrein een stroomhek te plaatsen. Kort daarvoor zijn vier incidenten. Driemaal neemt een tbs'er de benen. Eén van hen is Ronald van Z. Hij ontsnapt tijdens een fietstocht en wordt later in Parijs teruggevonden. Kort daarna maakt een 48-jarige tbs'er een einde aan zijn leven door op een vrachtwagen in te rijden. Ook hij is op verlof vanuit de Pompekliniek.

Onervaren werknemers

Ex-directeur Jos Poelman, op dat moment al gepensioneerd, reageert na de gebeurtenissen kritisch op de gang van zaken in de kliniek. De onervarenheid van veel werknemers speelt volgens hem een belangrijke rol.
Het stroomhek is nog niet af, of het is weer raak. Sherwin W. knipt samen met een handlanger een gat in een hek op een plek waar het stroomhek nog niet klaar is, waarna hij ontsnapt. De handlanger wordt snel weer opgepakt maar Windster blijft spoorloos. Inmiddels staat de 27-jarige voortvluchtige op de Nationale Opsporingslijst.
Ook in 2020 wordt de kliniek in verlegenheid gebracht. Een 29-jarige tbs'er valt in november drie medewerkers aan. Twee sociotherapeuten worden door de tbs'er gestoken en lopen meerdere steekwonden op. Een derde therapeut wordt door de dader aan haar haren over de grond gesleept. De dader wordt veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

Mariska Peters

Het meest schrijnende incident is de moord op de 21-jarige Mariska Peters in 2016. Haar lichaam wordt na een zoekactie gevonden in de Hatertse Vennen bij Nijmegen. De dader blijkt haar oom. Hij verblijft ten tijde van het misdrijf op de open afdeling van de Pompekliniek.
Volgens de Pompestichting komen dergelijke incidenten bij alle Nederlandse tbs-instellingen voor. De kliniek wil de verloven ook geen halt toeroepen. "Verlof is een belangrijk onderdeel van de behandeling van tbs-gestraften; ze moeten immers leren weer in de buitenwereld te functioneren."
In 2021 verleende de instelling 9000 keer verlof, in twee gevallen keerde een patiënt niet direct terug.