Rijk van Nijmegen

Muzikant Rob van Horssen (58) overleden

Rob van Horssen, die in 2021 op nummer 1 van de Gelderse Top 100 stond, is op 58-jarige leeftijd overleden.
Rob van Horssen, die in 2021 op nummer 1 van de Gelderse Top 100 stond, is op 58-jarige leeftijd overleden. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Zanger en pianist Rob van Horssen is vrijdag op 58-jarige leeftijd overleden. Horssen, die vorig jaar nog op nummer 1 stond in de Gelderse Top 100 met zijn nummer House of Cards, leed aan ALS. Uit een Facebook-bericht dat na zijn overlijden werd gepubliceerd, bleek dat hij heeft gekozen voor euthanasie.
"Ja, het klopt. Bij het lezen van dit stuk is mijn leven geëindigd," schrijft Van Horssen. "Het spijt me dat jullie dat op deze manier moeten vernemen, maar er bestaat geen goede manier om dit te vertellen. Ik heb afscheid genomen van het leven, uit liefde voor het leven."
Een doodstraf zonder nooduitgang
Nadat de muzikant in 2020 de diagnose ALS kreeg, leek het 'alsof er geen leven meer bestond'. Voor zijn ziekte bleek geen behandeling of medicatie mogelijk te zijn. Het besef dat hij afscheid zou moeten nemen van zijn vrouw en kinderen kwelde hem zeer: "Een onverdraaglijk geestelijke pijn, in geen enkele verhouding tot de lichamelijke pijn."
"In de moeilijkste periode van mijn leven heb ik gemerkt dat wij als gezin, familie en vrienden in staat zijn gebleken gezamenlijk toch uit deze donkere put te klimmen en kleur te geven aan de tijd die ons nog samen was gegund. Zonder de liefdes van mijn leven was mij dit nooit gelukt."
Over de diagnose schreef Van Horssen het nummer House of Cards. Het nummer bereikte de landelijke radiozenders en eindigde zelfs bovenaan in De Gelderse Top 100.
Bekijk hier hoe 'House of Cards' in 2021 op de eerste plek van de Gelderse Top 100 kwam:
Rob van Horssen op 1 in de Gelderse top 100

Afscheid

Op vrijdag 9 december is zijn afscheid in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. "Er worden veel kaarten verstuurd, maar natuurlijk zal ik er genoeg zijn vergeten, wellicht te begrijpen door de emotionele periode die wij hebben doorgemaakt. Ik hoop dat jullie dit bericht dan als uitnodiging willen zien."