Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Er is veel te weinig chocolade: 'Pas met Pasen weer genoeg'

Chocoladerestanten.
Chocoladerestanten. Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Juist in de drukste tijd van het jaar weten chocolatiers niet meer waar ze het zoeken moeten: chocolade. Door een salmonellabesmetting bij de grootste chocoladefabrikant ter wereld afgelopen zomer is er een tekort aan het bruine goud. "Het is pas opgelost in februari, net op tijd misschien voor Pasen."
Nobi Moessaart van chocolaterie Belga in Nijmegen zit in de stress. Waar haalt hij nu nog witte en roze chocolade vandaan? "Ik was onlangs bij de Hanos (groothandelaar voor horeca, red.) in Nijmegen. Daar kwam een man helemaal uit Amsterdam gereden om alle roze chocolade op te kopen. Dat zegt wel wat."
De tekst gaat verder onder de video.
Dreigend tekort aan chocolade
Ook chocolaterie Mousset in Arnhem merkt dat er schaarste is. Daar is het vandaag Brokkendag, waar mensen de overgebleven brokken sintchocolade kunnen ophalen. "Normaal gaat er op zo'n dag wel 800 kilo de deur uit, maar nu schat ik het tussen de 600 en 700 kilo. Ik ben vroegtijdig gestopt met de bestellingen en de laatsten weten dat er iets niet kan zijn", zegt Martin Gerrits.

Hele productie stilgelegd door salmonella

Boosdoener zijn de leveringsproblemen bij Barry Callebaut, de grootste chocoladefabrikant ter wereld. In de fabriek in België werd afgelopen zomer een salmonellabesmetting geconstateerd, waarna de hele productie er werd stilgelegd. Alles moest grondig worden schoongemaakt. Onder meer het Nederlandse chocolademerk Tony Chocolony besloot daarom al vroeg dit jaar geen chocoladeletters te maken.
Maar chocolatiers in de regio deden dat wel en zijn nog steeds druk met de kerstbestellingen, maar de zoektocht naar chocola maakt het er niet makkelijker op. Waar de één moeite heeft met melkchocolade, is het bij de andere de witte. "De melkchocolade wordt speciaal voor ons gemaakt. Daarvoor moeten ze de machine ombouwen voor de 4 of 5 afnemers die dat type hebben. Maar de grote afnemers gaan nu even voor", zegt Gerrits van Mousset.

Andere chocolade

"Normaal krijgen wij type 668 voor melkchocolade: een romige, zachte chocola met een karamelsmaak. Nu krijgen we type 823. Die is wat donkerder, minder romig. Daar moeten we dan chocola aan toevoegen om het een beetje lekkerder te krijgen", illustreert Moessaart in Nijmegen. Daarvoor kan hij dus nog bij de groothandel terecht. "Die hebben gelukkig - voordat het fout ging - een grote partij hebben gekocht van een ander type chocolade wat na de besmetting nog wel geproduceerd is."
Niet alle chocoladewinkels in Gelderland hebben hier overigens last van. Sommigen krijgen hun chocolade van andere leveranciers, of hebben nog op tijd een voorraad weten in te slaan voordat de schaarste echt toesloeg.
Barry Callebaut verwacht dat de problemen in februari zijn hersteld. Moessaart: "Nog net op tijd voor Pasen, maar voor deze drukste maanden van het jaar is het niks. Het kost ons veel meer geld, want je moet meer op pad, meer regelen. En de fijnproevers proeven het wel."