Stedendriehoek

Roofvogel die specht verdrinkt is 'niet wreed, maar handig'

De sperwer verdrinkt een specht.
De sperwer verdrinkt een specht. © Natuurmonumenten
UDDEL - De sperwer die een specht verdrinkt zorgt voor veel bekijks en reacties op internet. Het lijkt een macaber beeld, maar volgens boswachter Frank Theunissen is het volkomen logisch gedrag. "Het is een handig roofdier." Ook komt het vaker voor dat roofdieren op bijzondere wijze hun prooi te grazen nemen.
Frank Theunissen zette de beelden van de sperwer op Twitter. Te zien in de video is hoe de kleine roofvogel de specht onder water gedrukt houdt en kalm op de kop blijft staan, tot het niet meer beweegt. "Wat erg", zeggen sommigen op social media. Maar Boswachter Theunissen kijkt er anders naar. "Je moet het zo zien", legt hij uit. "Een roofdier wil vooral niet gewond raken."

'Minder risico voor sperwer'

"Een specht heeft namelijk een flinke snavel", vervolgt Theunissen. "Daar kan hij best wat schade mee aanrichten. Als de sperwer de specht alleen verwondt, kan het gevaarlijk voor hem worden. Door het zo op te lossen, doodt hij zijn prooi met minder risico voor hem zelf."
Het is een echte specialist
Daarbij is deze sperwer een bekende voor Theunissen. "Het is een echte specialist, want hij doet dit vaker. Op een andere video, bij een plas 200 meter verderop, zien we dezelfde sperwer een bonte specht verdrinken. Toen ik het op Twitter zette, dacht ik dat het om een havik ging, maar het is dezelfde roofvogel. Deze jager is er dus echt goed in geworden. Hij verdrinkt de prooi en vliegt er dan mee weg om het ergens ander op te eten."
Geen reden dus om boos te worden op de sperwer. Daarbij is de natuur in Gelderland vaker 'wreed'. Zo leert Anne Schumacher van BuitenGewoon ons. "Roofdieren hebben geen medelijden met hun prooi", vertelt ze. "Hun doel is om veel te eten zonder gewond te raken. Want gewonde roofdieren vangen moeilijker een prooi en kunnen doodgaan."

Egel eet nog levende merel

Schumacher weet nog meer gevallen van roofdieren die 'wreed' te werk gaan. "Ik ken beelden van een egel die van een nog levende merel eet. Een jager van het Kroondomein vertelde over een edelhert dat door drie wolven gegrepen werd en pas na een uur doodging. Klapeksters en grauwe klauwieren zijn vogels die hun prooi aan scherpe doorns rijgen. Sowieso eten veel roofvogels van hun prooi nog voor dat deze dood is. Ook visarenden zetten hun klauwen in nog levende vissen", vervolgt ze.
Zo gaat de lijst door. Daarnaast zijn er natuurlijk de beelden van de ooievaar die een eigen jong uit het nest smijt. De natuur kan voor ons wreed zijn, maar voor dieren is het eten, of gegeten worden.