Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Relschoppers NEC-Vitesse krijgen straf opgelegd

Relschoppers vernielen een politiebusje tijdens de rellen na de wedstrijd NEC-Vitesse.
Relschoppers vernielen een politiebusje tijdens de rellen na de wedstrijd NEC-Vitesse. © Roland Heitink
ARNHEM - De politierechter heeft vrijdag weer twee mannen veroordeeld voor hun aandeel in de rellen na de wedstrijd NEC tegen Vitesse. De mannen zijn volgens justitie samen met tientallen anderen verantwoordelijk voor de uit de hand gelopen rellen op 17 oktober van vorig jaar.
Direct na de wedstrijd van NEC tegen Vitesse gingen supporters helemaal los rond stadion De Goffert in Nijmegen. Agenten raakten gewond en een aantal paarden ook. Een politiebusje werd vernield en andere politieauto's raakten beschadigd. Kort na de rellen werden de eerste relschoppers opgepakt. Anderen werden later gearresteerd na bestudering van de camerabeelden.
Er zijn in totaal meer dan vijftig relschoppers aangehouden. Een deel, volgens justitie de mannen die het meest op hun kerfstok hadden, is vorig jaar al veroordeeld.
Vrijdag moesten een 24-jarige man uit Groesbeek en een 30-jarige man uit Nijmegen zich voor de politierechter verantwoorden. De Groesbeker heeft volgens justitie van heel dichtbij de rellen gefilmd. Daarnaast heeft hij een keer of drie de rechterportier van een politieauto open en dicht gedaan. Het openbaar ministerie eiste 90 uur werkstraf, en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Ook wilde de officier van justitie dat de man hoofdelijk aansprakelijk werd gehouden voor de schade aan de politiebus, een bedrag van zo'n 40.000 euro.
De man uit Nijmegen heeft volgens justitie samen met iemand anders een hek naar een voorbijrijdende politieauto gegooid, zonder die te raken. Het Openbaar Ministerie eiste tegen hem een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Veroordeling

De politierechter heeft bij het formuleren van de vonnissen rekening gehouden met het feit dat de rellen al meer dan een jaar geleden plaatsvonden en dat beide mannen niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest.
De man uit Groesbeek werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en het betalen van 1000 euro voor de beschadigde deur van de politieauto. De Nijmegenaar kreeg 100 uur werkstraf opgelegd. Beide mannen kregen ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een proeftijd van één jaar.
Net als veel andere mannen die veroordeeld zijn voor de rellen, zijn ook deze mannen verbaasd over hun eigen handelen. Ze zeiden geen idee te hebben waarom ze hebben meegedaan en dat ze er spijt van hadden. Binnenkort moeten nog meer relschoppers voor de rechter verschijnen.