Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Kerstboom eerder in huis? Houd rekening met extra beestjes

Na enige tijd kan de dennensnuitkever opduiken in je boom.
Na enige tijd kan de dennensnuitkever opduiken in je boom. © Wikimedia Commons - Theo Crazzolara, Pixabay - bewerkt door Omroep Gelderland
ARNHEM - Mensen halen de kerstboom steeds vroeger in huis. Naast gezelligheid kan dat ook andere dingen met zich meebrengen. Genoeg beestjes uit zo'n boom vinden de warme huiskamer namelijk maar wat comfortabel. En hoe langer de boom staat, hoe meer er kunnen zijn. "Binnen is het lekker warm voor ze."
Kerstboomverkopers zien de verkoop steeds vroeger al flink stijgen. Verkoper Leo Veenbrink zei eerder deze week dat het komt door de coronaperiode. "Twee jaar geleden hadden mensen niet zoveel in deze tijd en toen kwamen ze een boom halen", aldus Veenbrink. En die gewoonte hebben ze dus vastgehouden. Maar wat kruipt er tussen de naalden? Behoorlijk veel, zo zeggen wetenschappers.
Volgens een Noors onderzoek kunnen er in totaal wel 25.000 beestjes in een boom zitten. Een bekend verhaal voor Robin de Vries van de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen. “Zo'n boom komt uit de natuur en daar zitten beestjes in”, legt hij uit. “Buiten is het koud en dan zijn ze niet zo actief. Maar binnen is het warm. Dan worden ze wakker en gaan ze op pad. Dan zie je ze dus ineens in huis."

Hoe langer hoe meer?

Het gaat dan vooral om bladluizen, spinnetjes, mieren, kevers en springstaarten. Die laatste is een type bodemdiertje. “De meeste van deze diertjes gaan snel dood in huis. Ze kunnen niet overleven in de huiskamer”, vervolgt de Vries. De insecten kunnen niet goed tegen de warmte en de droogte.
Toch zijn er ook soorten die de warmte wel behaaglijk vinden. Bepaalde kevers, zoals de dennensnuitkever, heeft die warmte namelijk nodig. “In de wortels van de boom kunnen insecteneitjes zitten”, zegt De Vries. “Bij warme temperaturen komen die uit en ontwikkelen ze zich tot volwassen kevers. Dan doorloopt zo'n dier een hele levenscyclus in de tijd dat een boom in huis staat. En heb je ze dus in huis, maar ze zijn gelukkig niet schadelijk.”

Kleine kans

Daar is enige tijd voor nodig. Wie eerder de boom in huis haalt, kan dus extra visite krijgen tijdens de kerst. “Maar die kans is klein”, benadrukt De Vries. “Daarbij overleven ook die kevers niet in huis. Een plaag is het dus niet. Uiteindelijk haal je met een kerstboom wat van de natuur in huis. Daar horen beestjes bij.”