Gelderse Vallei

Dirk (33) en Gerrit (28) krijgen werkstraf voor vernielen politiebus

Still uit videobeeld van de aanval op een politiebus.
Still uit videobeeld van de aanval op een politiebus. © Persbureau Heitink
KOOTWIJKERBROEK - Twee demonstranten van een boerenprotest, afgelopen zomer in Kootwijkerbroek, hebben werkstraffen van 70 en 90 uur gekregen. De een schopte tegen een politiebus, de ander ging de voertuigen met twee zware houten hamers te lijf.
De onvrede zat diep bij veel boeren en sympathisanten, afgelopen zomer. Velen van hen kwamen in actie, omdat de stikstofplannen van het kabinet hen tegen de borst stuitten. Van een georganiseerd protest in Stroe liep het uit de hand tot wilde acties, waarbij de emoties extreem hoog opliepen.
Op die bewuste 28 juni werden drie boeren aangehouden bij de protestactie op de A1. Ze maakten deel uit van een grote groep, die met trekkers de snelweg blokkeerden ter hoogte van Stroe. Ook werden autobanden in brand gestoken, banden lek geprikt en ventielen van politieauto's en -motoren losgedraaid.

Menigte wordt woedend

De politie hield drie boeren aan en wilde een trekker in beslag nemen. De grote menigte aanwezigen ontstak daardoor in woede en keerde zich tegen de aanwezige politie in busjes. Die koos ervoor te vertrekken, maar werd daarbij belaagd door omstanders. Op beelden is te zien hoe meerdere sympathisanten in Kootwijkerbroek tegen de deuren van de bussen trappen en er zelfs met houten hamers en stalen pijpen op los slaan.
Kijk hier de beelden terug:
Politiebussen aangevallen in Kootwijkerbroek
Gerrit van den B. (28) trapte mee. "Ik hoorde iemand schreeuwen: kom, we pakken ze!", zei hij vrijdag voor de rechtbank in Zutphen. Ook Dirk de J. (33) liet zich gaan. Hij woonde in de buurt en besloot thuis een uit de kluiten gewassen houten hamer te pakken. Daarmee ramde hij in op politiewagens. Hij is niet eens een boer, zei hij tegen de rechter. Maar hij raakte over zijn toeren toen hij de politie, naar zijn zeggen, onterecht op demonstranten zag inslaan.

Geen voorwaardelijke celstraf

Tegen beide mannen was 80 uur werkstraf geëist. Van den B. zou volgens de officier ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken cel moeten krijgen. De J. hoorde eerder een even zo lange werkstraf tegen zich eisen en een maand voorwaardelijke cel. De politierechter legde 70, respectievelijk 90 uur werkstraf op aan de mannen. Omdat de verdachten aangaven niet meer naar demonstraties van boeren te gaan, vond de politierechter de voorwaardelijke celstraffen niet nodig.