Arnhem en omstreken

Schurftuitbraak bereikt Gelderland, zo herken je het

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.
Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. © ANP
ARNHEM - Het aantal mensen met schurft is de afgelopen maanden tot recordhoogtes gestegen. Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem laat weten dat ook daar besmettingen zijn vastgesteld. Het ziekenhuis neemt extra maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.
Wat is schurft?
Schurft (scabiës) is een besmettelijke huidaandoening, die niet vanzelf over gaat maar goed te behandelen is. Het is te herkennen aan blaasjes en rode bultjes. Het wordt veroorzaakt door een mijt en zorgt voor jeuk, die steeds erger wordt en zich tot over het hele lichaam kan verspreiden. Meestal verdwijnt de jeuk binnen drie dagen na de start van de behandeling.
Patiënten of medewerkers van Rijnstate die denken besmet te zijn, worden doorgestuurd naar de dermatoloog. Als eenmaal is vastgesteld dat iemand schurft heeft, wordt diegene behandeld met zalf en pillen.
Het RIVM zegt dat iedereen schurft kan krijgen. Uitbraken van schurft komen voor in verpleeg- en zorginstellingen, studentenhuizen, asielzoekerscentra en andere plekken waar mensen dicht op elkaar samenleven. Het instituut raadt aan om geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander te gebruiken. Daarnaast wordt afgeraden om fysiek contact te hebben met iemand die schurft heeft.

Zorg niet in gevaar

Woordvoerder Maurice Velthuis van Rijnstate zegt dat de zorg in Arnhem niet in gevaar is. "Mensen zijn veilig en de zorg wordt gewoon geleverd. Schurft is vooral lastig: het besmettingsniveau is hoog en als je besmet bent, moet je pillen slikken en zalf smeren. Dat vindt niemand leuk."