Gelderse Vallei / Liemers

Deze Achterhoekse vinding voorkomt dat jonge steenuilen massaal verdrinken

EDERVEEN - Jaarlijks verdrinken grote aantallen jonge steenuiltjes in drinkbakken voor vee. De roofvogeltjes vallen tijdens het drinken in het water en kunnen er niet meer uitkomen. Het gevolg is dat de uiltjes verdrinken. In de Achterhoek is een simpele oplossing bedacht, waardoor de jonge uilen zichzelf kunnen redden. Op de Veluwe worden meer dan honderd van die steenuilvriendelijke drinkbakken uitgedeeld.
Steenuilen voelen zich thuis op het boerenerf. Ze jagen er op muizen en andere dieren. Drinken doet de kleinste uilensoort van ons land vaak uit de drinkbakken voor vee. Vooral jonge steenuilen zijn hierin nog niet zo handig. Ze vallen in het water en kunnen door de gladde, steile randen van de drinkbakken niet meer wegkomen. Door een soort wasmand in de drinkbak te plaatsen, kunnen de jonge vogels na een val in het water zelfstandig naar boven klauteren en wordt voorkomen dat ze verdrinken.
Tineke Lok en Peter Reeker trekken zich het lot van steenuilen aan en zijn actief bij steenuilenwerkgroepen op de Veluwe. BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink praat met ze in een weiland in Ederveen. Herken jij de roep van een steenuil?
Luister naar de radiobijdrage (1-3)

Opvallende ogen

De steenuil is ongeveer net zo groot als een merel. Het uiltje valt vooral op door zijn felgele ogen en lichte wenkbrauwen. Jagen doet de steenuil het liefst vanaf een paaltje in de wei. Zo kan hij het veld goed overzien.
In de jaren 90 holde het aantal steenuilen in ons land achteruit. Kleine gemengde boerenbedrijven verdwenen en er kwamen steeds meer industrieterreinen. Hierdoor veranderde het leefgebied van de steenuil drastisch. Het leidde tot een gebrek aan voedsel en onvoldoende nestgelegenheid. De laatste jaren wordt veel gedaan om steenuilen te helpen. Zo worden op boerenerven nestkasten opgehangen.
Drankenfabrikant Riedel doneert via de Stichting Landschapsbeheer Gelderland meer dan honderd steenuilvriendelijke drinkbakken voor vee op de Veluwe. Vrijwilligers van steenuilenwerkgroepen in onder meer Wageningen, Nijbroek en Lunteren zorgen ervoor dat deze drinkbakken terechtkomen op plekken waar steenuilen leven. Dat is belangrijk, stelt Reeker, want zo'n 10 procent van de jonge steenuilen komt om door verdrinking...
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Marters zijn gek op steenuilen

Ook marters maken veel slachtoffers onder jonge steenuilen. De predatoren kruipen in de nesten van de uilen, waardoor veel vogels het niet overleven. Er wordt daarom nu vaak gebruikgemaakt van speciale nestkasten voor steenuilen waar steen- en boommarters niet in kunnen. Een steenuil leeft het hele jaar op dezelfde plek. Half april worden de eieren gelegd. Als alles goed gaat kruipen er per nest zo'n drie tot vijf jongen uit het ei.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)
Nu op meer plekken op de Veluwe de speciale steenuilvriendelijke drinkbakken gebruikt worden, verwachten de vrijwilligers van de steenuilenwerkgroepen dat er komend voorjaar minder steenuiltjes zullen verdrinken, wat uiteindelijk moet leiden tot een verder herstel van de steenuilenpopulatie in ons land.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.