Arnhem en omstreken

'We hoorden iemand schreeuwen', buurt enorm aangedaan door flatbrand

Omwonende Ben van Ditshuizen alarmeerde 's nachts de brandweer.
Omwonende Ben van Ditshuizen alarmeerde 's nachts de brandweer. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vlammen, hulpgeroep en ineens staat de hele straat vol met omwonenden, hulpdiensten en de burgemeester. Bewoners van een voormalige seniorenflat aan de Millweg beleefden in de nacht van donderdag op vrijdag angstige uren. Omwonenden zijn erg aangedaan door de brand. "We hoorden iemand schreeuwen: help, help!", zegt omwonende Ben van Ditshuizen. "Toen zag ik dat de boel in lichterlaaie stond."
In het holst van de nacht breekt er brand uit op de derde verdieping van het appartementencomplex. De bewoners zijn veelal alleenstaand en zoeken een veilig heenkomen. De hulpdiensten evacueren in rap tempo tientallen mensen en ontdekken en passant een hennepkwekerij. Burgemeester Ahmed Marcouch komt zijn bed uit en spoedt zich naar de Millweg, om de hulpdiensten en de bewoners een hart onder de riem te steken.
Uren later zitten de meeste bewoners, die niet gewond zijn geraakt, nog in de nabijgelegen sporthal De Laar. "Het is nog niet precies duidelijk wie wanneer terug kan", zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem over de mensen die in de sporthal zitten. "De verwachting is dat de meesten in de namiddag naar huis mogen. Maar voor een aantal van hen zal het langer duren." Bewoners van de derde verdieping, waar de brand woedde, moeten mogelijk nog wat langer geduld hebben. Hun woningen zijn waarschijnlijk flink aangetast door vuur, rook en roet.

Zes mensen gewond

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden laat weten dat vijf bewoners 's nachts rook hebben ingeademd. Eén persoon is ernstiger gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Het gaat naar verwachting om de bewoonster van het appartement waar de brand woedde.
De brand woedde in een appartement op de derde verdieping.
De brand woedde in een appartement op de derde verdieping. © Omroep Gelderland

Voormalige seniorenflat

Het appartementencomplex aan de Millweg is een voormalige seniorenflat, bestaande uit woningen met een lagere huurprijs. Walter, die op de vierde verdieping van de flat aan de Millweg woont, komt aanlopen. Hij mag naar binnen om wat medicijnen op te halen die hij nodig heeft. Hij werd afgelopen nacht wakker van de rookmelder, vertelt hij. "Ik dacht meteen: ik moet naar de veiligste plek toegaan. Dat was het balkon."
Toen Walter daar al enige tijd stond, maakte een brandweerman contact met hem. "'Blijf daar maar rustig staan, we komen je zo halen', zei hij. Even later kreeg ik een ademmasker op en mocht ik terug mijn woning in. Ik ben daarna via het trapgat naar buiten geleid."

Flink geschrokken

Walter is erg geschrokken, zegt hij. "Ik hoop en denk dat ik zo rond 15.30 uur vanmiddag weer terug kan naar mijn woning. Tot die tijd heb ik een aardige ex, bij wie ik even terechtkan."
Terwijl hij naar binnen gaat, komt een andere bewoonster ook aan. Hoe het met haar gaat? "Ellendig natuurlijk", zegt ze, en ze vervolgt haar weg. Buiten is het een komen en gaan van mensen die de brandschade opnemen en al herstelwerkzaamheden verrichten. 's Nachts heeft de brandweer meerdere voordeuren open moeten maken, om te controleren of er nog mensen aanwezig waren. Die deuren worden deze ochtend al hersteld. Ook is netbeheerder Liander bezig met reparaties.

Berichtje in de buurtapp

Ben van Ditshuizen staat het vrijdagochtend van een afstandje te bekijken. Hij woont vlak bij het appartementencomplex. "We hoorden iemand schreeuwen: help, help!" Daarop keek Ben uit het raam. "Ik zag dat de boel in lichterlaaie stond. Ik heb toen de brandweer gebeld en een berichtje in de buurtapp gestuurd. Daarna kwamen vanuit de buurt meerdere mensen helpen om de bewoners te alarmeren", vertelt Ben.
Bekijk hier hoe de buurtbewoners terugkijken op de nacht:
Flatbewoners enorm geschrokken van brand in Arnhem
Jessica Schuurmans, die iets verderop woont, werd 's nachts wakker van een hond die op het balkon stond te janken. Ze bleef aan de achterkant van het appartementencomplex, maar neemt bij daglicht de schade op. "Het ziet er niet best uit, ik vind het heftig", zegt ze. "Het is echt uitgebrand. De hond die ik vannacht hoorde is weg, volgens mij is het goed gekomen. Ik denk dat hij het vooral koud had en bang was. Toch zielig."
Ben van Ditshuizen zegt over camerabeelden te beschikken, waarop te zien is dat iemand rondom de brand wegloopt van het complex. Die beelden zal de politie van hem willen ontvangen. Het waren angstige momenten, zegt Ben. "De buurt is er vreselijk van geschrokken. Er stonden ineens allerlei ambulances en brandweerwagens in de straat. Het is vreselijk, met name voor degene die in het ziekenhuis ligt."

Burgemeester leeft mee

Burgemeester Marcouch van Arnhem kijkt via Twitter terug op de brand aan de Millweg. Hij spreekt van een nachtmerrie en richt zich tot de geschrokken bewoners. "Ik zag vannacht hoe u gered werd en opgevangen in het sportcentrum De Laar. Heel Arnhem leeft met u mee, in spanning voor de gewonden en ook voor de huisdieren", aldus Marcouch, die de hulpdiensten dankt voor hun nachtelijke inspanningen.