Rijk van Nijmegen

Slachtoffer van ontsnapte tbs'er is zijn (ex-)partner

Het slachtoffer wordt naar de ambulance gereden.
Het slachtoffer wordt naar de ambulance gereden. © Caspar Huurdeman
SOEST - De tbs'er (31) die enkele dagen geleden een 27-jarige vrouw in Soest neerstak, nadat hij tijdens zijn verlof van de Pompekliniek ontsnapte, is de (ex-)partner van het slachtoffer. Dat laat de politie weten.
De man wordt verdacht van poging tot moord dan wel doodslag en van poging tot zware mishandeling. De verdachte is woensdag tijdens zijn verlof opgepikt door iemand in een auto. Na de ontsnapping kreeg de politie een melding van een ernstig incident in een woning in Soest. Hulpdiensten gingen direct ter plaatse en troffen in huis de zwaargewonde vrouw aan. Zij bleek meerdere keren te zijn gestoken en raakte zwaargewond. Inmiddels is de toestand van de vrouw stabiel.

Partnergeweld

Enkele uren later werd de verdachte aangehouden in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek. De politie laat weten dat de steekpartij plaatsvond 'in de relationele setting', en benoemt dat het gaat om partnergeweld.
Of er nog gezocht wordt naar de persoon die de verdachte oppikte, is nog niet duidelijk. Hulp bij het ontsnappen uit een gevangenis of tbs-kliniek is strafbaar. Uit een eerste interne evaluatie blijkt dat de begeleider van de tbs'er correct handelde tijdens het verlof. Dat zegt het ministerie van Justitie. Er volgt nog een zogenoemde incidentenanalyse naar wat er woensdag is gebeurd tijdens het verlof.

Vast voor doodslag

De man zit vast vanwege doodslag en moet een jarenlange celstraf uitzitten, meldt de NOS. Daarnaast heeft hij tbs opgelegd gekregen. De man zit sinds 2019 in de Pompekliniek.
Volgens De Telegraaf is de man een neef van Sherwin Windster, naar wie de politie al maanden op zoek is. Windster ontsnapte in juni van dit jaar met Luciano D. uit de tbs-kliniek in Nijmegen, nadat een derde persoon met een slijptol een gat in het hek maakte.