Rijk van Nijmegen

Burgemeester Berg en Dal legt tijdelijk functie neer

Burgemeester Berg en Dal legt functie neer
Burgemeester Berg en Dal legt functie neer © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Mark Slinkman, burgemeester van de gemeente Berg en Dal, heeft wegens aanhoudende gezondheidsproblemen zijn werkzaamheden neergelegd.
De verwachting is dat Slinkman enige weken niet in het gemeentehuis in Groesbeek te vinden zal zijn, zo laat zijn woordvoerder weten. Erik Weijers neemt daarom als eerste locoburgemeester zijn taken over op het gebied van openbare orde en veiligheid, de opvang van vluchtelingen en personeel & organisatie.
De rest van zijn algemene, bestuurlijke en representatieve taken worden zoveel mogelijk onder de overige wethouders verdeeld. In de gemeenteraad neemt de nestor van de raad Hans Peters zijn taken over. De burgemeester werkt ondertussen aan zijn herstel, met de hulp van nader onderzoek en behandeling.

Ontploft

Slinkman raakte onlangs hevig in opspraak omdat er twijfels zijn of hij integer en juist gehandeld heeft. Na kritiek op een integriteitsonderzoek ontplofte de burgemeester tijdens een vergadering en maakte CDA-raadslid Wim Bakker uit voor 'lul' en 'gladjanus'. Het geschrokken raadslid kreeg daarop te verstaan dat als het aan Slinkman zou liggen hij uit de raad ‘geflikkerd’ zou moeten worden.
Fractievoorzitters uit Berg en Dal stapten naar de Commissaris van de Koning voor hulp. Die stuurde hen terug naar Berg en Dal met de opdracht om een nieuw onderzoek uit te laten voeren. Sindsdien is het vooral stil vanuit de raad en wordt er gewerkt aan het opstellen van de onderzoeksvragen. Of de ziekte en afwezigheid van de burgemeester te maken heeft met het feit dat hij onder vuur kwam te liggen kan zijn woordvoerder niet zeggen.