Arnhem en omstreken

Marijke collecteert al vijftig jaar: 'Het is heel boeiend'

Marijke van Dalen gaat al vijftig jaar van deur tot deur met de collectebus.
Marijke van Dalen gaat al vijftig jaar van deur tot deur met de collectebus. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ondanks de inflatie blijft de Gelderlander de knip trekken bij collectes aan de deur. Dat zegt het Leger des Heils. Dit jaar stuurt het leger zelfs nog meer collectanten dan anders op pad voor de jaarlijkse collecte. En het afgelopen jaar kreeg het leger al het dubbele van wat ze normaal ophalen.
Eén van die collectanten die deze dagen de deuren afgaat is Marijke van Dalen uit Arnhem. Marijke collecteert al vijftig jaar voor het Leger des Heils. Een flat aan de Groningensingel mag zich verheugen op een bezoekje van haar. Vol goede zin stapt ze in de lift naar de veertiende verdieping. "Bij flats ga ik eerst met de lift naar de hoogste verdieping", legt ze uit. Het blijkt dat ze in die vijftig jaar de nodige ervaring heeft opgedaan. "Ik werk dan van boven naar beneden. Je wordt zo veel minder moe van het traplopen."

Collectebus is goed gevuld

Ook Marijke onderschrijft dat er deze dagen, ondanks de hoge inflatie, behoorlijk gegeven wordt. "Een aantal mensen is niet thuis, maar als ze thuis zijn, krijg ik vaak positieve reacties. Briefjes van vijf euro, maar mensen legen ook hun portemonnee in de collectebus met het beetje contant geld dat ze nog hebben." Enthousiast rammelt ze met haar collectebus, die zo te horen inderdaad goed gevuld is. "Ik ben niet ontevreden."
Ondanks de inflatie blijft de Gelderlander geld geven aan collectanten
Marijke begon dus tientallen jaren geleden al. "Ik ging mee met vrienden," legt ze uit. "Het ging eigenlijk vanzelf." En na vijftig jaar kijkt ze zelfs uit naar de collecteweek. "Ik vind het heel leuk. Je ziet mensen van alle leeftijden en ook nationaliteiten. Dat is boeiend. Als je geïnteresseerd bent in mensen, dan is collecteren een hele leuke manier om met ze in contact te komen."
Vaak hoor ik: 'Oh, het Leger des Heils of het Rode Kruis? Daar geef ik nog aan'
Marijke vindt dat in die vijftig jaar dat ze met de collectebus langs de deuren gaat, er niet iets wezenlijks veranderd is. "Ons uiterlijk is veranderd, want vroeger liepen we met zo'n bolhoedje op. Ik had vroeger een lange zin om te vragen om geld. Nu doen we het kort en krachtig, maar de houding van de mensen vindt ik niet echt veranderd. Vaak hoor ik: 'Oh, het Leger des Heils of het Rode Kruis? Daar geef ik nog aan'."
Het geld dat Marijke inzamelt, wordt gebruikt om huiskamers van het Leger des Heils draaiende te houden. "Juist omdat de crisis nu toeneemt. Met warmteproblemen en met gebrek aan geld voor boodschappen, hebben wij nog meer warme plekken geopend. Mensen kunnen daar koffie komen drinken of achter de computer zitten. Dan hoef je thuis niet te stoken."

'Wie weinig heeft, geeft meer dan je verwacht'

Marijke wil op het einde van haar ronde nog één aanvulling geven op de vrijgevigheid van de Nederlander bij collectes. "Ik denk wel dat het ligt in welke wijk je woont. Wie soms weinig heeft, geeft soms meer dan je verwacht. En dat raakt me. Dat vind ik heel bijzonder."