Stedendriehoek

Trein brandt uit, maar wordt weer opgeknapt

De twee uitgebrande wagons van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij.
De twee uitgebrande wagons van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. © Persbureau Heitink
LOENEN - De twee uitgebrande goederenwagons van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) kunnen worden hersteld. Dat zegt een opgeluchte Michel van den Wollenberg van de VSM.
"We hebben ongeveer 50.000 euro nodig om dat voor elkaar te krijgen", zegt Van den Wollenberg. Hij heeft goede hoop dat dit geld via giften binnenkomt. Een deel van het bedrag is al binnen.

Historische waarde

Beide houten wagons brandden afgelopen zondag uit bij het VSM-station in Loenen, vermoedelijk door brandstichting. Het gaat om het laatste exemplaar van een serie goederenwagens uit 1949, met de bijnaam De Hongaar en een vierdeurswagen uit 1950. De museale goederentreinen zijn van grote historische waarde.
"Ze kunnen na reparatie weer rijden", zegt de vrijwilliger. "En gelukkig zijn we erg handig en kunnen we het zelf. Wat we nu gaan doen? Hout verzamelen."
Op basis van tekeningen en oude foto's worden beide wagons weer als nieuw. Dit gebeurt in Apeldoorn. Van den Wollenberg: "Een van de uitgebrande wagons had net een nieuwe laag verf." Wanneer de klus geklaard is, kan hij niet zeggen. "Eerst moeten we de middelen hebben. Dan kunnen we een uitvoeringsplanning gaan maken."