Rijk van Nijmegen

Man rijdt na ruzie op jongeren in, celstraf geëist

"Gelukkig is er niemand overleden en ook niemand zwaar gewond geraak, aldus het OM in de rechtbank.
"Gelukkig is er niemand overleden en ook niemand zwaar gewond geraak, aldus het OM in de rechtbank. © Omroep Gelderland
HEUMEN - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 55-jarige automobilist uit de gemeente Heumen de cel ingaat voor het inrijden op zeven jongeren. Dit deed hij na een ruzie op 21 augustus. Donderdag werd in de Arnhemse rechtbank 18 maanden gevangenisstraf (waarvan 9 maanden voorwaardelijk) geëist tegen de man. Naast de celstraf eist het OM een rijontzegging van anderhalf jaar.
Op de avond van het incident kwam een groep jongeren bij de woning van de man verhaal halen. Eén van de mannen had ongeveer twee jaar eerder een handgemeen met de verdachte gehad.
De groep schreeuwde in de richting van het huis van de 55-jarige man en vertrok daarna op de fiets. Ze waren daarvoor naar een feest in Wijchen geweest.

Maaisikkel in de hand

De man stapte in zijn auto en ging achter de fietsers aan. Hij sneed ze op een slecht verlichte weg in het donker de weg af, liet ze stoppen en stapte uit. Hij had een maaisikkel in de hand.
Na een woordenwisseling reed hij weer weg, maar kwam terug en reed met hoge snelheid op de groep af. De jongeren konden de auto ontwijken, niemand raakte gewond. Wel worden meerdere fietsen geraakt en vernield.
“Gelukkig is er niemand overleden en ook niemand zwaar gewond geraakt, maar dat komt niet door toedoen van verdachte”, vond de officier van justitie tijdens de zitting.

'Ik word gepest door de jongeren'

De verdachte stelde dat hij zich liet gaan als gevolg van langdurige pesterijen door dorpsgenoten, onder wie de jongeren. Ze zouden al vaker vernielingen hebben aangericht bij zijn woning en naar hem en zijn partner hebben gescholden en gedreigd. De officier: "Wat deze jongeren hebben gedaan qua gedrag valt niet goed te praten, maar dat mag nooit een reden zijn om met een auto op mensen in te rijden. Het had veel erger kunnen aflopen als de jongeren niet op tijd waren weggesprongen."
Meerdere jongeren zeggen psychische klachten, zoals paniekaanvallen en nachtmerries, te hebben.