Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Extra slaapplekken voor daklozen vanwege de kou

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
APELDOORN - Nu het 's nachts vriest en de temperatuur overdag ook nauwelijks boven nul komt, treedt op verschillende plekken in Gelderland het zogeheten winternoodprotocol in werking. Dat betekent dat er extra slaapplekken voor dak- en thuislozen worden ingericht. De verschillende opvangplekken in Gelderland merken dat dak- en thuislozen nu vaker een plekje binnen zoeken.
Richard Bijl is werkzaam voor Menorah, een stichting die zich inzet voor dak- en thuislozen in Apeldoorn. "Als de gevoelstemperatuur 0 graden of lager is, treedt inderdaad het protocol in werking. Dan mogen mensen sowieso binnen bij de daklozenopvang van Omnizorg en daar gratis slapen. Geen luxe, wel een warme plek en een matras. En als je daar niet heen wil of kan, zijn er ook nog andere plaatsen."

Toiletten en douches

In Ede verwacht het Leger des Heils ook drukte op hun locatie. "We zijn zelfs bezig samen met de gemeente om een tent neer te zetten bij het zwembad. Daar zijn ook voldoende toiletten en douches, dus dat is een goede aanvulling."
In Arnhem is de huiskamer Het Kruispunt nog helemaal niet zeker dat het drukker wordt. "We zitten eigenlijk altijd wel zo'n beetje vol. Maar je weet het nooit hoeveel er komen voor een beetje warmte en een kopje koffie."
Stichting De Herberg in Apeldoorn is ook open vanaf zondagmiddag 12.30 uur, want in de ochtend zijn de kerken open voor de dienst. "En onze daklozen weten precies in welke kerken een bakje koffie voor ze klaarstaat." Het zal best druk worden aan de stamtafel van De Herberg, verwachten ze. "Maar slapen mag hier niet hoor."

Niet iedereen wil naar binnen

Maar er zijn ook mensen die 's nachts niet naar binnen willen, ondanks de kou. Richard Bijl van Menorah in Apeldoorn: "Ja, dat is lastig. We gaan regelmatig in de avond een rondje maken langs de welbekende plekken. Dan wijzen we mensen op opvangplekken maar we kunnen ze niet dwingen. Behalve bij extreme kou, kunnen we tegenwoordig de politie bellen en gebruik maken van een speciale noodverordening. Maar dat hebben wij nog niet gedaan."
Hij ziet de afgelopen jaren een flinke toename van buitenslapers: "We hebben zo'n driehonderd dak- en thuislozen in Apeldoorn en zo'n twintig buitenslapers. Dat zijn er echt meer dan een paar jaar geleden. Het zijn vaak mensen met psychiatrische problemen."