Stedendriehoek / Achterhoek

Op waterstof zitten ze er in Lochem warmpjes bij

Een monteur werkt aan de waterstofleiding.
Een monteur werkt aan de waterstofleiding. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Topdrukte in de woning van Martin en Anne Marie Hovius in Lochem. Hun monumentale woning aan de Nieuweweg wordt sinds donderdag namelijk verwarmd door waterstof en dat is bijzonder.
"De koffie vliegt erdoor", lacht Anne Marie. Met wéér twee kopjes koffie loopt ze de trap in hun huis op naar zolder. De trap is netjes ingepakt met plastic voor al die schoenen die de weg omhoog maken. "Het is in ieder geval een goede training." De koffie is bestemd voor twee monteurs die boven op zolder druk in de weer zijn om de oude cv-installatie te vervangen door een ketel die werkt op waterstof.

Unieke proef

Terwijl Anne Marie de één na de ander in koffie met koek voorziet, praat Martin met tal van journalisten. "Het is inderdaad druk", zegt hij. "RTL Nieuws, Eén Vandaag, landelijke kranten." Dat er zoveel mediabelangstelling is geeft wel iets aan. "Dit is inderdaad bijzonder", zegt Elbert Huijzer. Hij is waterstofexpert bij energiebedrijf Alliander. "Wat we hier namelijk doen, is dat we via het bestaande gasleidingnet waterstof pompen naar bestaande woningen. We doen dat bij twaalf woningen en die combinatie samen maakt dat het bijzonder is."
Anne Marie en Martin ondertekenen het contract waardoor hun huis straks verwarmd wordt door waterstof.
Anne Marie en Martin ondertekenen het contract waardoor hun huis straks verwarmd wordt door waterstof. © Omroep Gelderland
In Lochem en bij de verschillende bedrijven zijn ze al een aantal jaar bezig om dit proefproject te realiseren. Donderdag ging de kers op de taart: de woningen gaan van het gasnet af en op het waterstofnet. Even verderop aan de rand van Lochem is in de zomer een waterstofafleverpunt gebouwd. Hier kunnen tankauto's hun waterstof kwijt en daar gaat het de leidingen in op weg naar de woningen.
"We moeten toch met zijn allen iets om een duurzame toekomst te hebben", vertelt Martin als we het hebben over het waarom. "We moeten uiteindelijk van fossiele brandstoffen af en als wij daar iets aan bij kunnen dragen, dan doen we dat graag." Hij kijkt naar de monteurs die druk doende zijn om de woning aan te sluiten.

Waterstof door gasleiding

Even voor de duidelijkheid: niet iedere woning in de wijk van Martin en Anne Marie wordt aangesloten op waterstof. Het gaat om slechts twaalf woningen. De andere woningen moeten natuurlijk ook verwarmd worden. Daarvoor zijn nieuwe gasleidingen gelegd. In de afgelopen maanden is de woning van Martin en Anne Marie ook op die nieuwe gasleiding aangesloten geweest. Maar nu krijgen ze waterstof via de oude gasleiding die al tientallen jaren bestaat. "Wij willen de komende jaren kijken wat er gebeurt als je waterstof door bestaande gasleidingen laat gaan. In een laboratorium is het toch anders dan in de praktijk", legt Huijzer uit.

Kan dit straks ook bij jou?

Grote vraag is: kan dit straks op grote schaal toegepast worden in Nederland? "In theorie moet het kunnen", begint hij. "Maar Nederland is hier nog lang niet klaar voor. Ten eerste is waterstof nog niet 'groen' en daarnaast is er nog helemaal geen netwerk. Het gaat dus nog minimaal acht tot tien jaar duren voor waterstof groter wordt."
Terug naar Anne Marie en Martin die de gasten blijven verwelkomen. Als iedereen straks de deur uit is hopen ze natuurlijk op een warm huis en een warme douche: "Ik ga ervanuit dat het straks allemaal werkt", zegt Martin. "Maar mocht het niet werken: ik heb gelukkig nog een houtkachel en hout dus we zitten er voorlopig wel warmpjes bij."