Achterhoek / Rivierengebied

In deze gemeenten worden veel meer drankrijders betrapt

Een politieagent laat een bestuurder blazen voor een alcoholtest.
Een politieagent laat een bestuurder blazen voor een alcoholtest. © ANP
AALTEN - In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er al meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan in het complete vorige jaar. Dat blijkt uit recente politiecijfers. In onze provincie is het aantal bestuurders met een slok op met name toegenomen in Druten en Aalten.
In Druten betrapte de politie vier keer zo veel bestuurders die met drank op achter het stuur zaten, in Aalten vervijfvoudige het aantal zelfs. In die beide gemeenten is het aantal gestegen van een handvol naar enkele tientallen. In veel grotere gemeenten, zoals Apeldoorn (van 225 naar 405) en Arnhem (van 234 naar 334) is ook een flinke stijging te zien.
De vijf grootste stijgers in procenten:
Druten: + 420 procent (van 5 naar 26 gevallen)
Aalten: + 414 procent (van 7 naar 36 gevallen)
Ermelo: + 243 procent (van 32 naar 110 gevallen)
Brummen: + 170 procent (van 10 naar 27 gevallen)
Bronckhorst: + 162 procent (van 8 naar 21 gevallen)
Waar de stijging precies door komt, is volgens de Stichting Alcohol Preventie (STAP) moeilijk te zeggen. Een woordvoerder zegt dat het mogelijk om een after-covideffect gaat. "Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat mensen die tijd willen inhalen. We zien bijvoorbeeld ook dat het alcoholgebruik onder jongeren absoluut niet is afgenomen", aldus de woordvoerder. Het zou volgens STAP ook kunnen zijn dat de politie intensiever is gaan handhaven.

Geen extra politie-aandacht

De politie zegt dat de aandacht voor drankrijden niet is toe- of afgenomen. Wel wordt het loslaten van de coronamaatregelen genoemd. "Het openbare en sociale leven kwam weer langzaam op gang en daardoor nam de verkeersintensiteit in vergelijking tot 2021 en 2020 flink toe."
Een duik in de cijfers leert dat het aantal betrapte drankrijders in vier Gelderse gemeenten juist is afgenomen: in Oude IJsselstreek, Zaltbommel, Maasdriel en Rozendaal.
Hoe zit het in jouw gemeente? Bekijk de kaart van LocalFocus (op basis van politiecijfers):