Arnhem en omstreken

Arnhemse moskee kreeg steeds 'nee', maar hoort nu 'ja'

Het protest van de moslimgemeenschap tijdens het Arnhemse raadsdebat.
Het protest van de moslimgemeenschap tijdens het Arnhemse raadsdebat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De weg is vrij voor de bouw van een nieuwe moskee aan de Arnhemse Westervoortsedijk. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is voor aanpassing van het bestemmingsplan om dat mogelijk te maken. De druiven zijn zuur voor ondernemers. De beoogde plek was namelijk bestemd voor bedrijven.
Alweer twee jaar geleden ontstonden de plannen voor de broodnodige vervanging van het huidige onderkomen van de Ayasofya-moskee aan de Sonsbeeksingel, memoreert voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie. Dat brengt de duur van zijn zoektocht naar een geschikte locatie nu op 22 jaar.
Want al in 2002 wilde de moskee verhuizen, toen naar de Agnietenstraat. "Nee, niet hier", kreeg Budak destijds te horen. In 2010 de Rosendaalsestraat: "Nee, niet hier." Dezelfde reactie klonk in 2014 over de Hemonylaan, in 2015 over de Hommelseweg en in 2017 over een plek aan de Simon Stevinweg, aldus Budak.
De woorden van de moskeevoorzitter werden deze week in de gemeenteraad kracht bijgezet door de in grote getalen meegekomen leden die borden met deze teksten omhoog houden. Budak vroeg de gemeenteraad dit keer in te stemmen. En dat gebeurde ook.

'Ronduit teleurstellend'

Tot grote onvrede van de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen. Voorzitter Hans-Robert van der Doe ziet daarmee namelijk 'een van de zeldzame kavels' die geschikt is voor bedrijvigheid verdwijnen. "De gemeente neemt steeds meer grond af van ondernemend Arnhem." Bovendien voelt hij zich gepasseerd bij de totstandkoming van de plannen. "We worden overal bij betrokken. Behalve wanneer het echt van belang is. Ronduit teleurstellend."
De moskee heeft in de ogen van Van der Doe gewoon niet goed genoeg gezocht naar een alternatieve locatie en was bovendien te kieskeurig. "Het was gewoon wachten op een wethouder die bereid was bedrijfsruimte op te offeren." De gemeente had het stuk grond voor de hoofdprijs van de hand kunnen doen aan het bedrijfsleven, is de ondernemersvoorzitter overtuigd.

Maatschappelijk belang

Wethouder Cathelijne Bouwkamp erkent dat er in dit geval niet is gekozen voor het economische maar het maatschappelijke belang. Ze herkent zich niet in de kritiek dat ondernemers niet zijn betrokken. Nadat zij het voornemen voor het vestigen van de moskee op deze locatie bekend had gemaakt, was er volgens de wethouder nog alle ruimte om met de betrokken partijen in gesprek te gaan voor de plannen definitief waren.

Islamitisch gemeenschapscentrum

Overigens wordt er in de officiële stukken niet gesproken over een moskee maar een 'islamitisch gemeenschapscentrum'. Dat moet ruimte bieden aan meer dan alleen een moskee. En dat is ook de bedoeling, legt Budak uit. "Denk aan rouwdiensten en huwelijksceremonies. Ook zal er een weekendschool en koranonderwijs komen. Verder moet je denken aan buurthuisachtige bijeenkomsten voor ouderen of eenzame mensen."
Volgende week volgt de formele stemming over de bestemmingsplanwijziging. Duidelijk is dat een meerderheid die steunt. Hoe lang het nog duurt voordat de schop daadwerkelijk de grond in kan, is de vraag. Tegen het besluit is nog beroep mogelijk.