Stedendriehoek

Herman (70) zet zich al vijftig jaar in voor mensen met een beperking

De schildergroep van De Klup in Apeldoorn.
De schildergroep van De Klup in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - "Sommige mensen ken ik al ruim vijftig jaar. Je groeit samen op, het voelt inmiddels als familie", zegt Herman Heijke. Hij is sinds 1972 vrijwilliger bij De Klup in Apeldoorn. De Klup in Apeldoorn heeft een clubhuis, waar mensen met een verstandelijke beperking elkaar kunnen ontmoeten en waar verschillende activiteiten worden georganiseerd.
Iedere dag staat er weer iets anders op het programma. Van dansen tot het spotten van vogels of samen zingen. Op maandag is er een schildergroep actief. De leden van deze groep zijn, op één na, allemaal ouder dan 65 jaar en de groep bestaat al twintig jaar.

'Ik vind het belangrijk om een ander verder te kunnen helpen'

Herman Heijke, 70 jaar, is opgegroeid met een een zus die een verstandelijke beperking heeft. Zijn vader wees Herman er ooit op dat ze nog vrijwilligers zochten bij De Klup die mee wilden als begeleider met een kamp.
Herman was al van plan om de Pabo-opleiding te gaan volgen en zag dit als een mooie ervaring als vrijwilliger: "Ik vind het belangrijk om een ander verder te kunnen helpen, ik denk dat ik door mijn eigen gezinssituatie daar een bepaalde gevoeligheid voor heb opgebouwd", legt Herman uit. Inmiddels is het vijftig jaar later en is Herman nog steeds betrokken als vrijwilliger bij De Klup.
Sinds een jaar of vier begeleidt hij onder andere daar de schildergroep: "De mensen mogen zelf bepalen wat ze willen maken. De één schildert graag iets van Picasso, de ander een landschap. Wij helpen met het neerleggen van de materialen of als ze een kleur willen mengen dan ondersteunen we ze daar ook bij."

'De mensen moeten geen druk voelen'

Tijdens het schilderen is iedereen geconcentreerd bezig, maar er wordt ook zeker wel met elkaar kaar gepraat en soms ook een grapje gemaakt. "Het moet vooral gezellig zijn. De mensen moeten geen druk voelen en we willen ze vooral in hun waarde laten, dat staat bij ons voorop", aldus Herman.
Wat kan ik doen om zo gelukkig mogelijk oud te worden? In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.

'Het is altijd gezellig'

Voor de deelnemers zijn de middagen bij De Klup heel erg belangrijk: "Mijn indruk is dat ze het heel leuk vinden. Het is vooral elkaar ontmoeten, samen lekker schilderen en ze kunnen ook gelijk hun verhaal kwijt", legt Herman uit.
Ab Taankink (71) woont onder begeleiding bij Zozijn Wilp en is sinds een jaar of twee begonnen met schilderen bij De Klup. Iedere maandag komt hij naar de schildergroep, De Klup is inmiddels voor hem heel belangrijk: "Als ik hier binnen kom dan is het gelijk altijd gezellig." Ook de 75-jarige Gerrit de Ruiter gaat graag naar de schildermiddagen toe: "Anders heb ik niks te doen."
Jochem in gesprek met de 75-jarige Gerrit de Ruiter
Jochem in gesprek met de 75-jarige Gerrit de Ruiter © omroep gld
In het programma Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij de mensen van De Klup een groep mensen met een bijzonder talent.
Kijk hier naar de uitzending van Van Gelders Grijs:
Aflevering Van Gelders Grijs - De Klup