Rijk van Nijmegen

Rubber bal, molentje of hip hesje: wat krijgen huisdieren voor Sinterklaas of Kerst?

Kadotips genoeg voor huisdieren.
Kadotips genoeg voor huisdieren. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een kasteeltje voor de goudvis, een bal voor de hond of een lichtgevend vestje voor de kippen. Wat geven we ons huisdier dit jaar? Dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen geeft advies.
Sinterklaas en kerst staan voor de deur. Tijd voor cadeautjes. Maar wat geef je aan je huisdier? Of moet je daar helemaal niet aan beginnen? Roeland Wessels is dierenarts te Nijmegen en is vóór. "Als de kinderen cadeautjes krijgen van sinterklaas, waarom de hond dan niet?"

Waar moet je op letten?

Wessels benadrukt dat het belangrijk is om het juiste speeltje voor je huisdier te kopen: "k zie soms ook dingen van 'ja, leuk' maar daar speelt ie één keer mee en daarna nooit meer. En dan moet je je afvragen, in deze tijden van duurzaamheid en milieubelasting, is dat niet een beetje overdreven?" Speeltjes moeten van Wessels wel van goede kwaliteit zijn: "Probeer iets te kopen wat van kwaliteit is. Want als iets goedkoop is, dan komen er meer ongelukken van."
Hij maakte het pas nog mee tijdens een nachtdienst twee honden op bezoek kreeg die beiden een plastic balletje hadden kapotgebeten en ingeslikt. "En dan wordt het goedkope balletje toch opeens een stuk prijziger, als je begrijpt wat ik bedoel. Plus dat het heel onaangenaam is voor die honden."

Balletje voor de hond

Koop dus een goed balletje, is het advies van de dierenarts: "Het liefst een gladde, rubber bal. Géén oude tennisbal, want die gaat vol zitten met zand. En daardoor slijten de tanden van de hond weer. Het is dan een soort schuurpapier. Een gladde, rubber bal heeft dat niet."

Molentje voor de hamster

Een kooitje voor de hamster lijkt niet compleet zonder zo'n molentje erin. De actieve hamster kan daar lekker lang in rennen, de luie is er zo klaar mee. Maar is zo'n ding nodig? Volgens Wessels heeft zo'n molentje wel enig nut: "Ja, hamsters hebben zeker wel beweging nodig. Ook daarvoor geldt, ga dan naar de betere dierenspeciaalzaak en koop iets wat ook echt past bij zo'n dier en ook van kwaliteit is. Wat een tijdje meegaat en niet meteen kapot is."

Kasteeltje voor de goudvis

Voor het welzijn van de goudvis maakt een kasteeltje in het aquarium niet zoveel uit. "Maar het ziet er wel leuk uit als je dat in je aquarium hebt zitten. Voor het beestje is het gewoon een object waar het omheen zwemt.", aldus Wessels

Opvallend: een lichtgevend jasje voor de kippen

Ook op het gebied van kleding voor dieren is er heel wat te koop voor dieren. Jasjes voor de hond of kat, daar kijkt niemand meer van op. Maar ook een fluoriserend hesje voor kippen verbaast Wessels niets: "Als je kippen vrij laat scharrelen over je terrein en er rijden ook veel auto's, dan ga je natuurlijk nadenken", verklaart de dierenarts de hesjes voor kippen.
Overigens het gebruik van deze fluoriserende technieken is al wel langer bekend zegt Wessels: "Ik weet dat bijvoorbeeld in Scandinavië, en dan komen we een toch ook een beetje in kerststemming, het gewei van elanden en rendieren wordt bespoten met een soort van fluoriserende verf. Dat licht enorm op dan, en dan zien mensen hem veel eerder en kunnen ze op tijd remmen. De technologie probeert toch ervoor te zorgen dat ook dieren niet overreden worden. Of het nou een kip is, of een rendier."

Het allerbeste cadeau

Zo zijn er talrijke dingen te koop. Wessels is er ook voor dat je je dieren af en toe een uitdaging geeft. Maar volgens hem is het het belangrijkste wat je aan een dier moet geven: "Aandacht. En dat kan je doen door een cadeautje te geven of iets lekkers. Maar dat kan je vooral doen door er gewoon tijd aan te geven."