Achterhoek

Martje is juf in de schooltuin: 'Ik leer kinderen waar hun eten vandaan komt'

Vrijwilligster Martje ontvangt de kinderen.
Vrijwilligster Martje ontvangt de kinderen. © Omroep Gelderland
STEENDEREN - Tegels eruit en planten erin. Dat was de gedachte bij het dorpshuis in Steenderen. Ze zitten in een oud schoolgebouw en daar horen dan ook schooltuintjes bij. Dat alles onder leiding van een topvrijwilliger.
Het schoolplein van de basisschool in Steenderen, waar nu dorpshuis De Kei is gevestigd, is omgevormd tot siertuin. Maar nog belangrijker: de oude 'voortuin' van de school staat vol met groente. Vrijwilligster Martje Eggens zorgt ervoor dat kinderen groene vingers krijgen. "Tijdens de veertig jaar dat ik in het onderwijs zat heb ik ook de schooltuintjes geregeld. Nu wilde ik dat ook hier graag realiseren", vertelt ze in het programma Dorpshuis Van Het Jaar, waarin De Kei genomineerd is.
Martje geeft uitleg over de schooltuinen en weegt de pompoenoogst.
Martje is schooltuin-juf: 'ik leer de kinderen waar hun eten vandaan komt' - Dorpshuis Van Het Jaar

Bron van eten

Eggens wil de kinderen graag iets leren. "Ik vind het heel belangrijk dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt. We hebben ook aardappels gepoot en dan zie je dat er aan één plant wel tien aardappels komen. Dan zijn ze helemaal verbaasd." Dat de kinderen uit een plattelandsgebied komen, daar is volgens haar weinig van te merken. "Ze denken ook dat spruitjes onder de grond groeien. Ze hebben geen idee."
De kinderen uit het dorp komen elke twee weken naar de schooltuin toe. "In het begin moeten we natuurlijk mesten en omspitten. Daarna gaan we zaaien en poten. Dan later moet het groeien." Dit jaar viel de oogst tegen, vanwege de aanhoudende droogte. "Sommige kinderen hadden mooie grote pompoenen, anderen niets. Maar ook dat is tuinieren!"
Bekijk hieronder de hele uitzending van Dorpshuis Van Het Jaar.
Dorpshuis van het jaar - De Kei Steenderen