Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Dit diertje zorgt voor parkeerprobleem in Apeldoorn

Het vliegend hert
Het vliegend hert © Flickr
APELDOORN - Het vliegend hert zorgt voor een flinke uitdaging in Apeldoorn. De grote kever gooit roet in het eten als het gaat om de parkeerproblematiek rond Apenheul in de wijk Berg en Bos. Omdat hij voorkomt op twee velden die de gemeente huurde van voetbalclub AGOVV, mogen die velden niet langer gebruikt worden om op te parkeren. Auto's die daar normaal gesproken stonden, moeten nu elders worden geparkeerd. De buurt vreest overlast.
Het is een verhaal dat al jaren speelt. Aan de randen van de wijk Berg en Bos bevinden zich meerdere attracties en clubs, zoals bijvoorbeeld Apenheul, Julianapark, Paleis Het Loo en voetbalclub AGOVV. Dat zorgt voor veel behoefte aan parkeerplaatsen. De gemeente heeft dat enkele jaren opgelost door twee veldjes van AGOVV te huren. Die werden semi-verhard en ingezet als parkleerplek.

Conflict

Echter, in het verleden gaf AGOVV al aan dat de club weer aan het groeien is en dat ze de veldjes zelf weer in gebruik wilden nemen als voetbalveld. Dat is gebeurd, maar de gemeente wilde de veldjes eigenlijk langer gebruiken. Een conflict was geboren en AGOVV wilde naar de rechter stappen. Dat hoeft nu niet meer, want op de aanrijroute naar de velden toe is het vliegend hert aangetroffen. Dat insect staat op de lijst van beschermde dieren en dat betekent dat parkeren überhaupt geen optie meer is voor de gemeente.
Het gevolg hiervan is dat de auto's die eerst op de velden van AGOVV geparkeerd stonden, nu dus definitief een ander plekje moeten zoeken. En dat heeft gevolgen voor de wijk, zegt Arjan Speelman, voorzitter van de wijkvereniging Berg en Bos. Hij is bang voor verkeersoverlast. Volgens hem is het de afgelopen periode ook al verschillende keren bijna misgegaan.

Oplossing

Verantwoordelijk wethouder Wim Willems van de gemeente Apeldoorn heeft zelf een andere baan gevonden en zit duidelijk met de kwestie in zijn maag. Hij wil zijn opvolger niet te veel voor de voeten lopen. Willems hoopt op een gezamenlijke aanpak van het parkeerprobleem in de wijk.
De gemeente lijkt een voorkeur te hebben voor de bouw van een extra laag boven de hoofdparkeerplaats van Apenheul. De wijkvereniging ziet meer in een transferium. De komende tijd moet onderzocht worden of er een oplossing verzonnen kan worden voor de lange termijn.

Voetballen

AGOVV kan de velden nog steeds gebruiken als voetbalveld. Het vliegend hert bevindt zich alleen op de aanrijroute naar de velden (Harpweg). De velden zelf zijn geen interessant leefgebied voor het diertje zo meldt het onderzoeksrapport.