Achterhoek

Brandstofprijzen fors lager, maar voor hoelang nog?

De brandstofprijzen liggen fors lager.
De brandstofprijzen liggen fors lager. © ANP
DE HEURNE - De brandstofprijzen in ons land zijn deze maand flink gedaald. De tijden van over de grens tanken lijken voorbij. Het is dan ook weer druk bij tankstations in de Achterhoek. Ook Duitsers weten die benzinepompen te vinden. Prijsstijgingen liggen echter toch weer op de loer.
Terwijl de benzineprijzen een half jaar geleden nog door het dak gingen, werd er vandaag door Nederlanders én Duitsers weer met een glimlach getankt in de Achterhoek. De goedkoopste pomp in onze provincie stond in Gendringen, waar automobilisten 1,65 euro voor een liter Euro95 betaalden.
In juni van dit jaar was de adviesprijs voor een liter benzine nog 2,50 euro. En aan het begin van deze maand kostte de benzine ook nog meer dan 2,00 euro, maar inmiddels is de prijs dus flink gedaald. Vandaag is de adviesprijs voor een liter Euro95 1,90 euro, maar aan de pomp betaal je door kortingen dus nog veel minder.

Geen diesel meer uit Rusland

Gerrit Heinen, pomphouder in het dorp De Heurne in de gemeente Aalten, stelt dat we blij moeten zijn met de prijzen op dit moment, omdat de kans groot is dat ze binnenkort weer omhoog zullen gaan. “Vanaf 1 januari 2023 komt er geen diesel meer uit Rusland en dat gaat ons geld kosten."
Veel van de diesel die in Nederland wordt verkocht, komt uit Rusland. Wanneer het daar niet meer vandaan kan komen, moet het elders worden gehaald. Het is volgens Gerrit een simpele rekensom: “De transportwegen worden duurder. Ze kosten meer tijd en dat betekent automatisch meer geld”, legt hij uit.
Dieseltankers gaan dus weer duurdere tankbeurten tegemoet. Hoeveel het gaat schelen durft Gerrit niet met zekerheid te zeggen: “Diesel zal denk ik een paar cent duurder worden, maar in deze tijd weet je het eigenlijk nooit.”
De prijs van benzine zal minder hard stijgen.