Arnhem en omstreken

Tandartsen van Oranje kijken vanuit Arnhem gespannen mee naar WK

Tandartsen Roel de Maat en Jelly van der Brugge.
Tandartsen Roel de Maat en Jelly van der Brugge. © NOS / Tandheelkundig centrum Arnhem-Noord
ARNHEM - Het Nederlands elftal plaatste zich maandag voor de knock-outfase van het WK in Qatar en dus viel er wat te lachen. En dat lachen gebeurde met een verzorgd gebit, want in aanloop naar het toernooi lieten twee Arnhemse tandartsen alle internationals bij hen plaatsnemen in de stoel voor een controle.
Jelly van der Brugge en Roel de Maat runnen twee mondzorgpraktijken in Arnhem en verwelkomden alle voetballers in september op een locatie elders. Dat doen ze inmiddels al jaren, nadat ze al enige tijd eens per jaar een controle uitvoerden bij de spelers van Vitesse.
De spelers van Oranje staan bij velen best wel op een voetstuk, maar eenmaal in de stoel zijn ze net zoals iedere andere patiënt, heeft De Maat ervaren. "Mensen vergeten dat soms. De ene speler vindt het best spannend, de ander niet." In twee uur tijd werd de complete selectie 'doorgelicht' en maakten de tandartsen per speler een rapport op met hun bevindingen.

Zoete energy-drankjes

Hoe anders is het gebit van een topvoetballer dan dat van iemand die niet iedere dag bezig is zijn lichaam tot het uiterste te trainen? "We zien bij meer topsporters dat ze wat ongezondere mondgewoonten hebben aangaande zoete energydrankjes", geeft De Maat aan. "Die drankjes zijn niet altijd nodig. Je ziet daardoor wat meer gaatjes of slijtage, maar het merendeel zorgt héél goed voor zichzelf en heeft dan ook geen last."
De spelers namen in september op een locatie elders plaats in de tandartsstoel.
De spelers namen in september op een locatie elders plaats in de tandartsstoel. © TCA
De zorg voor de gebitten van de spelers maakt dat de tandartsen met een iets andere blik naar de verrichtingen van Nederland kijken. "Als je de spelers mag behandelen en een band met ze opbouwt, dan ben je wel méér dan alleen fan", legt De Maat uit. "En als er eentje een elleboog of een voet op de kaak krijgt, dan vinden we dat wel spannend. Dan denk ik: oei, daar gaat dat mooie gebit."

Problemen tackelen

Van der Brugge en De Maat zijn al sinds 2014 betrokken bij de screening van de Oranje-gebitten. Over het algemeen zijn de tanden en kiezen van de spelers best wel goed in orde. "Een enkeling heeft een probleem, maar dat tackelen we dan. De focus moet liggen op het voetbal, niet op randzaken. Een gezond gebit helpt mee in je fysiek en helpt mee om problemen te voorkomen tijdens zo'n toernooi."
En mocht er tijdens het WK dan toch nog iets misgaan met een speler, dan heeft bondsarts Edwin Goedhart de tandartsen uit Arnhem zó gevonden in zijn telefoon. "Mocht het nodig zijn, dan kunnen we hem bijstaan met raad en daad. Maar als wij ons werk goed hebben gedaan, dan heeft hij ons niet nodig. Ik ben nog niet gebeld", aldus De Maat.

Wachten op de titel

Vanuit onze provincie kijkt hij met grote belangstelling mee hoe 'onze jongens' het doen op het WK. "We hebben wel kenbaar gemaakt dat we openstaan voor een uitnodiging, mochten ze wereldkampioen worden. Dus wie weet, bel tegen die tijd nog maar eens", lacht De Maat.