Arnhem en omstreken

Digitaal geboorteaangifte doen moet mogelijk worden in Arnhem, vindt GroenLinks

GroenLinks wil digitaal geboorteaangifte doen mogelijk maken in Arnhem.
GroenLinks wil digitaal geboorteaangifte doen mogelijk maken in Arnhem. © ANP
ARNHEM - Digitaal aangifte doen van de geboorte van een kind moet mogelijk worden in Arnhem. Daarvoor pleit GroenLinks. Fractievoorzitter Mark Coenders betoogt dat de geboorte van een kind een hectische tijd kan zijn voor ouders. Zeker als het pasgeboren kind intensieve zorg nodig heeft of zelfs overlijdt tijdens of kort na de bevalling.
Onlangs heeft Coenders zelf een tragisch verlies te verwerken gehad. Zijn zoon overleed enkele dagen na de geboorte. Hij legde zijn politieke werk vervolgens enige tijd neer, maar keerde recent terug in de gemeenteraad.
Nu vraagt hij de wethouder om in Arnhem te regelen dat ouders niet verplicht worden om binnen drie dagen na de geboorte van hun kind naar het gemeentehuis te komen voor de geboorteaangifte.

Vader, duomoeder of moeder

Op dit moment is het zo dat de vader, duomoeder of moeder persoonlijk aangifte doet, legt Coenders uit. "Als dit door omstandigheden niet kan, doet iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest aangifte. Voorheen kon ook in Ziekenhuis Rijnstate geboorteaangifte worden gedaan, maar deze mogelijkheid bestaat niet meer."
De wet maakt het sinds 2020 mogelijk ook digitaal geboorteaangifte te doen. Verschillende gemeenten doen dit al, waaronder Nijmegen. Dit kan dan plaats- en tijdsonafhankelijk en kan 'grote tijdsbesparing opleveren'.
Coenders ziet ook dat de fysieke geboorteaangifte voor veel ouders juist een mooi en speciaal moment is en dus ook moet blijven bestaan.